Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Storbanker fortsetter å pløye milliarder inn i fossilindustrien. Nordea og Danske Bank er på topp 60

"Ingen av disse 60 bankene har en plan - uten at det er smutthull i dem - for å forlate fossile brensler".

I en ny undersøkelse som er gjort av seks internasjonale NGOer har selskaper som driver innen kull, olje og gass mottatt 3,5 trillioner dollar i finansiering siden Parisavtalen ble opprettet i 2015.

Det er avisa The Guardian som melder dette i dag. En trillion dollar er tusen milliarder dollar.

Summen er regnet ut fra investeringene til verdens 60 største banker, og det er JPMorgan Chase som ligger klart øverst på topp 10-listen.

Rapportens forfattere beskriver funnene som sjokkerende, ifølge The Guardian. Selv i pandemiåret 2020 var fossilinvesteringene høyere enn i 2016.

Amerikanske og canadiske banker utgjør 13 av de 60, men deres bidrag utgjør i sum nesten halvparten av fossilinvesteringene. BNP Paribas var størst i EU.

Topp 12 banker som finansierer fossil-industrien, globalt i årene 2016 til 2020. JP Morgan Chase er på topp, med 317 billioner. En billion er tusen milliarder, eller en million millioner. Illustrasjon: Fra rapporten ‘Banking on Climate Chaos’

Danske Bank og Nordea er med

Også to skandinaviske banker er inne på listen over de 60 største innen fossilinvesteringer. Det gjelder Nordea som ligger på 50. plass, og Danske Bank som ligger på 55. plass.

Hovedforfatter av rapporten, Alison Kirsch, har gitt denne kommentaren til The Guardian:

– Når vi ser på de fem årene samlet, går trenden fortsatt i gal retning, noe som innlysende er nøyaktig motsatt av hvor vi behøver å være for å leve opp til målene i Parisavtalen. Ingen av disse 60 bankene har en plan – uten at det er smutthull i dem – for å forlate fossile brensler.

Rapporten Banking on Climate Chaos er utgitt av de seks internasjonale organisasjonene Oil Change International, Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Reclaim Finance og Sierra Club:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT