Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

FN: Halvparten av kvinner i 57 utviklingsland nektes retten til å bestemme over egen kropp

Halvparten av alle kvinner i 57 utviklingsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika får ikke bestemme selv om de skal ha samleie med sin partner, bruke prevensjon eller søke helsehjelp, ifølge FNs befolkningsfond (UNFPA).

I mange av landene nektes kvinner vern mot voldtekt, tvangssterilisering, jomfrutesting eller kvinnelig kjønnslemlestelse.

I dag publiserte UNFPA sin årlige rapport, State of World Population. For første gang er «kroppslig autonomi» tema for en FN-rapport, det vil si retten og muligheten til å kunne bestemme over egen kropp, uten frykt for vold eller at andre bestemmer over kvinners valg. 

Mangelen på retten til å bestemme over egen kropp får store konsekvenser, også utover de individuelle skadene som påføres kvinner og jenter: potensielt redusert økonomisk produktivitet, lavere ferdighetsnivå, og ekstrakostnader for helse- og rettsvesen. Rapporten forteller også om en sterk positiv sammenheng mellom utdanningsnivå og kroppslig autonomi.

Rapporten viser at i de 57 landene hvor data er tilgjengelig, er dette status:

  • Kun 55 prosent av kvinnene har full myndighet til å ta sine egne valg når det gjelder helse, bruk av prevensjon og muligheten til å si ja eller nei til sex.
  • Kun 71 prosent av landene garanterer tilgang til full fødselsomsorg.
  • Kun 75 prosent av landene garanterer lovlig full og lik tilgang til prevensjon.
  • Bare 80 prosent av landene har lover som støtter seksuell helse og velvære.
  • Kun rundt 56 prosent av landene har lover og retningslinjer som støtter helhetlig seksualundervisning.

”Det faktum at nesten halvparten av kvinner fremdeles ikke kan ta sine egne beslutninger om hvorvidt de skal ha sex, bruke prevensjon eller oppsøke helsevesenet, må bekymre oss alle,» sier UNFPA-direktør Natalia Kanem i en pressemelding. «I prinsippet er det millioner av kvinner og jenter som ikke eier sine egne kropper. Deres liv styres av andre.»

Rapporten dokumenterer også andre måter hvor kroppslig autonomi for kvinner, menn, jenter og gutter blir krenket, og avslører at:

  • Tjue land eller territorier har «gifte seg med voldtektsmannen»-lover, hvor en mann kan unngå en straffeforfølgelse hvis han gifter seg med kvinnen eller jenta han har voldtatt.
  • Førtitre land har ingen lovgivning som omhandler spørsmålet om ekteskapelig voldtekt (voldtekt av en ektefelle).
  • Mer enn tretti land begrenser kvinners rett til å bevege seg utenfor hjemmet.
  • Jenter og gutter med nedsatt funksjonsevne har tre ganger så stor risiko for å bli utsatt for seksuell vold, der jenter har størst risiko.

LENKE: Les hele rapporten her

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT