Bosettinger i Jerusalem. Foto: Norsk Folkehjelp / Åsmund Mjåland

En gjennomgang av oljefondets beholdninger viser at fondet er investert i 64 selskaper med virksomhet knyttet til den folkerettsstridige okkupasjonen av Palestina. Investeringene er på over 165 milliarder.

– Det betyr at mer enn 30.000 kroner per norske statsborger kan bidra direkte eller indirekte til de ulovlige israelske bosettingene og til okkupasjonen for øvrig. Det kan vi ikke godta, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

Det er Fagforbundet og Norsk Folkehjelp som står bak beregningene, og organisasjonene lanserer i dag en ny kampanje mot oljefondets investeringer i Palestina. Samtlige selskaper finnes i databaser utarbeidet av FN eller uavhengige granskningsorganisasjoner som dokumenterer økonomiske bånd til okkupasjonen.

FNs sikkerhetsråd slo fast i resolusjon 2334/2016 at bosettingene strider mot folkeretten. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Michael Lynk, fremhever at enhver form for næringslivsforbindelser, enten direkte eller indirekte, med de israelske bosetningene er uforenlig med menneskerettighetene.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

FNs veiledende prinsipper, den rådende globale standarden for næringsliv og menneskerettigheter, krever en ekstra grad av aktsomhet i høyrisiko- og konfliktområder – som Palestina. Dette gjelder ikke bare selskapene som er fysisk tilstede, men også de som investerer i selskapene.

– Nå må oljefondet reagere, slik andre investorer allerede har gjort. Dets oppgave er å sørge for at våre felles sparepenger varer lengst mulig, men vi kan ikke akseptere at investeringene også bidrar til å forlenge okkupasjonen, sier leder i Fagforbundets Mette Nord.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!