Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Gaza: Ansatt i Folkekirkens Nødhjælp mistet fem barn

- Vi i Kirkens Nødhjelp er i dag i dyp sorg etter tragedien, sier Dagfinn Høybråten. FNs høykommissær for menneskerettigheter fordømmer volden.

Tirsdag ble det meldt om minst 25 drepte palestinere i Gaza. 300 raketter skal ha blitt avfyrt mot Israel. Nå kaller Benny Gantz inn reservister.

Israels forsvarsminister kaller inn reservister etter det siste døgnets kraftige opptrapping av konflikten mellom Israel og militante palestinske grupper.

Forsvarsminister Benny Gantz beordret tirsdag mobilisering av 5.000 reservister som skal stå klar til å styrke Israels forsvar sør i landet, het det i en uttalelse fra den israelske hæren.

Israel rettet nye luftangrep mot Gazastripen i morgentimene tirsdag, mens Hamas og andre væpnede grupper fortsatte sine rakettangrep mot Israel.

Blant målene som skal ha blitt truffet er et høyhus der en Hamas-leder bodde og to grensetunneler som militante palestinske grupper var i ferd med å bygge. Opptrappingen skjer etter uker med en anspent situasjon i Jerusalem, der en betent eiendomskonflikt har bidratt sterkt til uroen.

KN-ansatt mistet barna

Tirsdag ble det meldt at minst 25 palestinere, blant dem ni barn, var drept i Gaza, de fleste i luftangrep. Det opplyser helsemyndighetene i området.

Kirkens Nødhjelp opplyser til NTB at en ansatt på Gazastripen mistet alle sine fem barn i et av nattens angrep.

– Vi i Kirkens Nødhjelp er i dag i dyp sorg etter tragedien som har rammet en av våre kolleger i landprogrammet vi har sammen med danske Folkekirkens Nødhjælp. Vi oppfordrer nå inntrengende partene til å respektere folkeretten, at sivile beskyttes og aldri er et mål, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Tre barn ble drept i et angivelig israelsk angrep i Beit Hanoun nord på Gazastripen, blant dem en ti år gammel jente, ifølge palestinske medier. Israel opplyser på sin side at de tre barna ble drept av en rakett som palestinerne selv hadde skutt opp, skriver Times of Israel.

300 raketter mot Israel

Ifølge det israelske militæret var 15 av de drepte på Gazastripen medlemmer av militante grupper. Disse gruppene har siden mandag avfyrt mer enn 300 raketter mot Israel. Ifølge avisen Haaretz er 31 innlagt på sykehus i Ashdod i Israel etter rakettskytingen, og tilstanden er alvorlig for en av dem.

Det israelske forsvaret (IDF) opplyser at landets rakettforsvarssystem Iron Dome har en suksessrate på 90 prosent, slik at flesteparten av rakettene som skytes opp fra Gazastripen, blir skutt ned før de treffer mål i Israel. I tillegg har rundt en tredel av alle rakettene som er blitt skutt opp fra Gazastripen det siste døgnet, falt ned før de krysset grensen, opplyser en IDF-talsperson ifølge DPA.

Det store antallet raketter som ble skutt opp, har trolig ført til drepte og sårede på Gazastripen, uttaler vedkommende.To ledere drept

Bombardementet startet etter timer med sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker, hovedsakelig i Jerusalem, men også på Vestbredden. Over 700 palestinere ble såret, inkludert nær 500 som ble behandlet på sykehus.

– Siden klokken 18 i går kveld har terroristgrupper i Gaza uten stans avfyrt raketter mot israelske sivile. Klokken er nå 4 om morgenen. Det er ti timer med rakettangrep, skrev det israelske forsvaret på Twitter tirsdag morgen.

Islamsk hellig krig, som er en av de største militante palestinske gruppene på Gazastripen, opplyste tirsdag at to av gruppens ledere ble drept i israelske luftangrep i løpet av natten.

Israel har besvart rakettangrepene med 130 luftangrep utført av kampfly og helikoptre, rettet mot militære mål på Gazastripen, ifølge den israelske hærens talsmann Jonathan Conricus.

Internasjonal bekymring

Eskaleringen er svært bekymringsfull, uttalte FN tirsdag.

– Vi fordømmer all vold og all oppfordring til vold, etnisk splittelse og provokasjoner, sa Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ga mandag kveld uttrykk for et tilsvarende syn.

– Flere titalls raketter er skutt fra Gaza mot Israel og Jerusalem. Dette er fullstendig uakseptabelt. Israel svarer med omfattende militære operasjoner mot de væpnede gruppene i Gaza. Dette er en farlig eskalering, sa Søreide til NTB. Hun tar til orde for å dempe konfliktnivået.

Også USA ba Israel og palestinerne om å roe ned situasjonen.

Mandag ble det hasteinnkalt til møte i FNs sikkerhetsråd. Der la Norge fram et utkast til en Jerusalem-uttalelse, men USA satte foten ned for den. Søreide varslet senere mandag kveld at Norge vil gjøre et nytt forsøk.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT