Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

— Sivile kan aldri være et mål og må beskyttes, sier Fagforbundet og Norsk Folkehjelp

Norske organisasjoner fortviler over situasjonen for de sivile i Gaza.

– Palestinernes reaksjon må ses i sammenheng med den systematiske undertrykkelsen og trakasseringen de utsettes for. De opplever daglig brudd på menneskerettighetene, og de er ofre for grov urettferdighet gjennom den ulovlige okkupasjonen, sier forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

Når eksplosive våpen brukes i byer, er omtrent 90% av de skadde og drepte sivile. Det forteller Norsk Folkehjelp, som har over 10 år med datainnsamling og dokumentasjon. I Gaza er nesten halvparten av befolkningen barn under 18 år.

«Norge må også kreve en umiddelbar stopp i kamphandlingene og være tydelig på at, selv om det er voldsbruk fra begge sider som rammer sivile, er det krav om forholdsmessighet», skriver Norsk Folkehjelp og Fagforbundet i en en felles pressemelding.

Prekær humanitær situasjon

– Etter flere tiår med underutvikling og fattigdom på Gazastripen som følge av Israels okkupasjon, er tilgang til basistjenester som vann og elektrisitet svært avgrenset og sårbar. Blokaden og gjentatte krigshandlinger har bragt Gaza på randen av kollaps. Covid-19 har lagt ytterligere press på et allerede overbelastet helsevesen. Et helsevesen som mangler både utstyr, medisiner og leger, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, i pressemeldingen.

– Mange mennesker i Gaza har gjennomlevd flere kriger, og bombingen er svært skremmende for barn samtidig som det re-traumatiserer store deler av befolkningen, sier Killi Westhrin.

LES OGSÅ:

Norske investeringer bidrar til okkupasjonen

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp krever at Norge bruker økonomiske virkemidler, og oppfordrer norske myndigheter til å trekke Oljefondets investeringer ut fra selskap som bidrar til å støtte okkupasjonen av Palestina.

– Norge har tidligere påpekt at Israels ulovlige bosettinger undergraver muligheten for en fredelig løsning på konflikten, da bør oljefondet trekke seg ut av investeringer som støtter opp under bosettingene, og ikke støtte dem med milliarder, sier Mette Nord.

En undersøkelse gjennomført av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp viser at Oljefondet har over 165 milliarder investert i 64 selskaper med virksomhet knyttet til den folkerettsstridige okkupasjonen av Palestina. 

– De folkerettsstridige bosettingene støttes med våre felles sparepenger, sier Westhrin. – Det kan vi ikke godta.

Foto: Leger Uten Grenser

— Barna betaler prisen, sier Egeland

— Palestinske og israelske barn betaler alltid den tyngste prisen i disse voldsutbruddene, og etterlater ikke bare fysisk arr, men også følelsesmessige skader, sier Jan Egeland i en pressemelding.

Vi ber alle parter i konflikten om å stoppe provokasjonene og sørge for at sivile blir beskyttet. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å bruke all sin innflytelse for å få slutt på brudd på folkeretten, inkludert tvangsutkastelser i Sheikh Jarrah, og få alle parter, både israelske og palestinske, til å trekke seg tilbake og forhindre lidelse og tap av liv. ”

— Denne siste volden viser at den langvarige konflikten og okkupasjonen ikke er bærekraftig. Det kan ikke være fred og sikkerhet så lenge det er systemiske urettferdigheter, det være seg i form av tvangsutkastelse, en beleiring av to millioner mennesker eller militær undertrykkelse av hverdagen, sier Egeland.

Leger Uten Grenser: – Uakseptabelt

– Den israelske bombingen av Gaza er enormt kraftig og sterkere enn tidligere bombeangrep, forteller Hellen Ottens-Patterson, landssjef for Leger Uten Grenser i Palestina, i en uttalelse på organisasjonens nettsider.

– Den nådeløse bombingen har ødelagt mange hjem og bygninger overalt rundt oss. Det er ikke trygt å gå ute, og ingen er trygge inne. Mennesker er fanget. Nødhjelpsarbeiderne tar store, men nødvendige risikoer, for å komme seg rundt, fortsetter hun. 

Leger Uten Grenser har vært til stede i Gaza i over 20 år og driver flere klinikker, i tillegg til at de bidrar til å håndtere covid-19-situasjonen nå. Leger Uten Grenser bidrar til Al-Awda-sykehuset med et team bestående av tre sykepleiere og en lege, som behandler pasienter som har blitt skadet i luftangrep.

Den israelske blokaden i Gaza har vart i 14 år og har medført at helsesystemet mangler mye av det de trenger til å behandle pasienter, også under normale tider. De siste årene har det palestinske helsevesenet også vært nødt til å takle store mengder med skadde pasienter på samme tid: Under krigen i 2014 ble 11.000 mennesker skadd. I løpet av 2018 og 2019 ble flere enn 7.000 skutt i forbindelse med protester.

– Omfanget av volden og skadene de siste dagene er ikke til å holde ut, og er helt uakseptabelt. Vi er svært bekymret for sikkerheten til sivilbefolkningen, sier Ottens-Patterson. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT