Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Dag-Inge Ulstein lover å dele vaksiner med afrikanske land

— Vi må støtte opp om regionale initiativ som på sikt sikrer lokal vaksineproduksjon på det afrikanske kontinentet, og på kort sikt må land som har overskuddsvaksiner dele disse nå, inkludert Norge.

Dette uttalte Norges utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i sitt innlegg til FNs sikkerhetsråd torsdag 19. mai.

Dersom situasjonen fortsetter, vil Covax frem til juni få 131 millioner færre vaksinedoser enn planlagt. Det afrikanske kontinentet, med 54 land og 1,2 milliarder innbyggere, produserer i dag ingen vaksiner mot covid-19 og er helt avhengig av import.

Utfordringene med vaksineleveransene via fordelingsmekanismen Covax rammer flere afrikanske land. I kampen om avtaler med farmasiindustrien har afrikanske land havnet bakerst i vaksinekøen.

–  Det er helt uholdbart at kun litt over én prosent av afrikanerne har fått sin første dose med covid- vaksine. Vi må få en bedre fordeling, og vi må støtte tiltak som sikrer at vi unngår en slik skjevfordeling i fremtiden, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Ifølge Det afrikanske senteret for smittevern og smittekontroll (Africa CDC) har 1,42 prosent av afrikanerne fått første dose med vaksine mot covid-19, mens under 0,42 prosent er fullvaksinerte. Til sammenligning er rundt 60 prosent av innbyggerne i USA vaksinerte med første dose.

Torsdag deltok utviklingsministeren på et åpent møte i FNs sikkerhetsråd ledet av Kina, som har presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden. Årsaker til konflikt og gjenoppbygging etter pandemien i Afrika var tema for møtet. 

Sammen med Sør-Afrika leder Norge pandemikoalisjonen ACT-akseleratoren (Access to Covid-19 Tools – Accelerator). Koalisjonen skal sikre en mer likeverdig fordeling av vaksiner, tester, medisiner og beskyttelsesutstyr mot koronaviruset. Målet er 20 prosent vaksinedekning innen 2021.

Men ACTs mål alene vil ikke være nok til å vaksinere nok mennesker i Afrika.

Ulstein understreket i sitt innlegg at samarbeid og støtte til AU og regionale initiativ er avgjørende. Verdensbanken antar at Afrika må ha rundt 12 milliarder dollar for å kunne sikre nok innbyggere beskyttelse mot covid-19.

AUs innsatsstyrke for vaksinekjøp – African Vaccine Acquisition Task Team (Avatt) – planlegger å kjøpe vaksiner til flere afrikanske land i løpet av sommeren. AU har også satt som mål å bygge opp vaksineproduksjon i Afrika slik at kontinentet kan øke produksjonen fra dagens én prosent til 60 prosent i 2040.

FAKTABOKS:

ACT-A

ACT-A står for Access to Covid-19 Tools – Accelerator og er et samarbeidsorgan mellom  Verdens helseorganisasjon (WHO) og åtte andre internasjonale organisasjoner for å skaffe til veie og koordinere vaksiner, tester, medisiner og beskyttelsesutstyr. 

Norge leder ACT-A sammen med Sør-Afrika.

COVAX

Covax ble etablert i 2020 for å sikre global og rettferdig tilgang til Covid-19-vaksiner. Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som er initiativtaker, i samarbeid med vaksinealliansen GAVI og CEPI. Covax har som uttalt mål å levere minst 2 milliarder doser COVID-19-vaksiner i løpet av 2021, og at minst 20 prosent av befolkningen i 92 lav- og lavere mellominntektsland skal bli vaksinert innen utgangen av 2021.

Norge har lovet 141 millioner USD til Covax.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT