Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Fem seire for dyr i 2021

Til tross for klimaendringer og naturforandringer har det blitt dokumentert en rekke store framskritt på dyrefronten så langt i 2021.

Her får du et lite utvalg gode nyheter fra dyrenes verden, så langt i 2021:

1. Cuba annonserer dyrevelferdslov etter press fra aktivister

Cuba har godkjent en etterlengtet forskrift om dyrevelferd. Loven, som skal vedtas innen utgangen av mai, skal forebygge dyremishandling og skape bevissthet rundt behandlingen av dyr. Loven vil blant annet inneholde reguleringer for vitenskapelige eksperimenter og behandling av eierløse dyr.

– Cuba var et av få gjenværende land i Latin-Amerika som manglet en dyrevelferdslov, så det å få en nå er en ufattelig stor glede, sier Fernando Gispert, presidenten i Havana-avdelingen av The Cuban Association of Veterinary Medicine, til Reuters.

2. Historisk lave krypskytingstall i Kenya

Antallet krypskytinger i Kenya nådde et historisk bunnpunkt i 2020, melder Kenya Wildlife Service (KWS). Antall ulovlig skutte elefanter har blitt redusert fra 384 i 2012, til kun 11 i 2020, noe som er det laveste tallet noensinne. I tillegg ble det i 2020, for første gang på 21 år, ikke registrert et eneste tilfelle av ulovlig felte neshorn i landet.

– Krypskytteri av neshorn har blitt redusert fra en topp på 59 tilfeller i 2013 til null tilfeller i 2020. Sist vi oppnådde dette var i 1999, sier KWS-direktør John Waweru i en uttalelse, sitert i Anadolu Agency.

3. Den amerikanske bestanden av hvithodehavørn firedoblet

Den tidligere utrydningstruede hvithodehavørnen har opplevd sterk vekst i USA de siste ti årene. U.S. Fish and Wildlife Service publiserte nylig en rapport som viser at populasjonen av den hvithodede havørnen har firedoblet seg siden 2009.

Nasjonalsymbol: Bestanden av hvithodet havørn øker i USA. Foto: Pen Waggener (CC BY 2.0)

Den sterke veksten skyldes at arten fikk føderal beskyttelse da The Endagered Species Act ble vedtatt som lov i 1973. Det har kanskje tatt tid å få bestanden opp igjen, men firedoblingen viser at det nytter å lovfeste beskyttelse av dyr.

4. Kina utvider fredningsliste

Tidligere i vinter annonserte kinesiske myndigheter en oppdatert liste over ville, fredede dyr. Listen inneholder nå over 1.000 arter, og ulven er blant de nye artene på lista. Denne utvidelsen er den første på hele 32 år.

– Det tok mer enn tre tiår, men kinesiske miljøforkjempere og -organisasjoner har endelig fått ønsket deres oppfylt: en oppdatert liste over fredede, ville dyr, med mer enn 500 nye arter på den, sier den kinesiske skribenten Li You til nettavisen Radio Free Asia.

Fredes: Ulven er blant over 500 nye arter som fredes i Kina. Foto: Barnaby_S (CC BY-NC-NC 2.0)

5. Niser vender tilbake til Californias havner

I januar meddelte The LA Times at niser har kommet tilbake til Californias mange havner. Returen er trolig et resultat av forbudet mot garnfiske nær kysten, som ble vedtatt i 1994. I utgangspunktet kom loven på plass etter at sjøotere og dykkende sjøfugler ble funnet døde i nettene, men nå synes forbudet å ha gagnet flere dyrearter, deriblant havnenisen. Havneniser lever i grunt vann langs kysten, og har derfor vært ekstra utsatt for garnfiske. Nå er de altså tilbake i californiske havner, der de overvåkes nøye av amerikanske forskere.


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, den 13. mai 2021.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT