Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Sakharovs Frihetspris 2021 går til den russiske dissidenten Jurij Dmitrijev

Historikeren Jurij Dmitrijev mottar årets Sakharov-pris. Hans arbeid med Stalin-tidens omfattende likvidasjoner regnes som så truende for dagens russiske myndigheter at de har fabrikkert beskyldninger om pedofili og seksuelle overgrep, og dømt han til fengsel i 13 år.

Prisen offentliggjøres i dag 21. mai 2021 – på dagen 100 år siden Andrej Sakharov ble født. Dette melder Helsingforskomitéen på sine nettsider i dag.

– Jurij Dmitrijev er kjent for sitt arbeid med å identifisere ofre av Sovjetunionens terror i Karelen, der titusener av mennesker ble skutt og drept uten tiltale eller dom, og lagt i massegraver. Dmitrijev har bokstavelig talt satt sammen knokler fra disse massegravene, identifisert ofrene ved navn og gitt dem deres verdighet tilbake, sier generalsekretær Geir Hønneland om begrunnelsen for prisen.

Dmitrijev har de siste årene vært leder av menneskerettighetsorganisasjonen Memorial sitt regionkontor i Karelen.

På grunn av korona-restriksjonene deles prisen ut 29. oktober 2021, i samarbeid med Oslo kommune, på minnedagen for ofrene for politisk undertrykkelse i Sovjetunionen.

Andrei Sakharovs Frihetspris

Andrei Sakharovs Frihetsfond ble i 1980 opprettet av Den norske Helsingforskomité (NHC), med støtte og samtykke fra Andrei Sakharov selv. Den første prisen fikk Charta 77 i 1984. Tidligere prisvinnere er blant annet:

  • Den ungarske Helsingforskomité
  • Evgeny Zhovtis og Kazakhstan International Bureau for Human Rights and Rule of Law
  • Svetlana Gannusjkina fra Memorial Human Rights Center
  • Aliaksandr Bialiatski fra Human Rights Center, «Viasna», i Hviterussland
  • Elisa Musajeva fra Tsjetsjenia
  • Amor Masovic fra Bosnia-Hercegovina
  • Sergei Kovaljov fra Russland

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT