Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Klimakonvensjonen: – Vi forventer at FN lytter til unges krav om rettferdighet

I dag starter mellomforhandlingene under FNs klimakonvensjon. De skulle vært holdt i juni 2020, men holdes nå digitalt.

Cari Anna Korshavn King og Elise Åsnes (bildet over, følger klimaforhandlingene som observatører på vegne av miljøorganisasjonen Spire, der begge er nestledere.

Åsnes slår fast at koronapandemien har hatt store konsekvenser for fremdriften i FNs klimaforhandlinger.

– Det er nå sårt nødvendig at verden endelig samles igjen for å diskutere verdens forpliktelser og klimaavtaler. Samtidig mister vi i sivilsamfunnet store påvirkningsmuligheter når det blir i digitalt format. Det er derfor ekstra viktig å sikre sivilsamfunnets muligheter til å delta. Dette gjelder spesielt sivilsamfunnet i det globale Sør – de som faktisk opplever de største konsekvensene av klimakrisen må ha tilgang til, representasjon og reelle påvirkningsmuligheter under konferansen, sier Elise Åsnes i en pressemelding.

Cari Anna Korshavn King legger vekt på hvor viktig det er at ungdom får reell medvirkning.

– Unge over hele verden har de siste årene ropt for å sette klimarettferdighet på agendaen. Nå forventer vi at FN lytter til oss. Unge mennesker må bli inkludert på en meningsfull og substansiellmåte. Stemmene vår kan ikke bli satt til side i denne virtuelle verdenen hvor vi ikke fysisk kan holde folk ansvarlige. Her må Norge gå foran som et godt eksempel og sikre bedre plattformer for barn og unges medvirkning i klimasaker enn vi har i dag, sier King.

Skjevhet Nord-Sør

At det planlegges et fysisk møte i det globale Nord igjen, er et problem i seg selv, mener hun:

– Klimaforhandlingene i høst skal etter planen skje fysisk i Glasgow 2021. Dette er det fjerde forhandlingsmøtet på rad i det globale Nord, noe som i seg selv er en barriere for representasjon fra det globale Sør. Vi ser frem til å få mer klarhet i formatet til COP26 nå under mellomforhandlingene.

Åsnes legger til at også dagens fordeling av vaksiner vil ha konsekvenser for hvem som har mulighet til å delta.

– I tillegg vil dagens urettferdige fordeling av vaksiner ha konsekvenser for hvem som kan delta på et fysisk møte i Glasgow. For å sikre at alle land har lik mulighet til å delta kan ikke et fysisk møte gjennomføres uten rettferdig fordeling av vaksiner og medisiner mot covid-19, sier Åsnes.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT