Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

57 år før verdens fattigste er vaksinert mot korona, ifølge internasjonal vaksineallianse

– Covid-pandemien blir mer og mer en ulikhetspandemi, hvor de fattigste landene tar den største byrden. Vi kan ikke akseptere at farmasimilliardærenes formuer beskyttes bedre enn verdens befolkning, sier Henriette Westhrin fra Norsk Folkehjelp.

Det er The People’s Vaccine Alliance som i dag melder at med dagens vaksinasjonstempo vil det ta 57 år før alle mennesker i lavinntektsland er fullvaksinerte. Til gjengjeld vil Norges befolkning være ferdig vaksinerte i september i år.

Av de 1,77 milliarder dosene koronavaksiner som er gitt globalt, er 28 prosent satt i G7-land, men bare 0,3 prosent i lavinntektsland, til tross for at befolkningsstørrelsen i disse landene er ganske lik.

Lederne i verdens syv største økonomier, G7-landene, møtes neste uke. Siden forrige G7-møte i februar har 1.094.213 mennesker dødd av korona, noe som tilsvarer 8 mennesker per minutt.

— Vi kan ikke godta nye, tomme løfter slik vi så da de møttes sist, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin. — Nå må patentunntak komme på plass. 

— Et patentunntak er det som trengs nå. USA har flagget støtte til forslaget fra India og Sør-Afrika om lettelser i patentregelverket, det er skuffende at Norge gjør det så tydelig at de ikke er villige til det samme, sier Westhrin.

Bare 11 land og EU er imot forslaget som ligger på bordet i WTO per idag. Norge er et av disse landene.

Denne uken ble det klart at Rødts Dokument 8-forslag om «et nytt globalt vaksine- og legemiddelregime basert på selvforsyning, solidaritet og samarbeid» ble nedstemt på Stortinget. I dette forslaget ber Rødt om et «initiativ i WTO/TRIPS til en evaluering av regelverket for patentunntak, slik at det i framtida fungerer bedre etter hensikten om raskt å kunne øke lokal og regional selvforsyning med nødvendige legemidler i framtidige nødsituasjoner».

SV og Senterpartiet har tidligere lagt fram forslag om at Norge må støtte India og Sør-Afrikas forslag i WTO om å midlertidig oppheve patentregimet i WTO/TRIPS mens pandemien pågår. Alle forslag som handler om å endre eller midlertidig oppheve patentregimet har blitt nedstemt i Stortinget.

Vaksinefordeling globalt (per 25. mai)

  • Per 25. mai har 1.774.959.169 vaksiner har blitt distribuert globalt.
  • 28 % av disse har blitt distribuert ut til mennesker i et G7-land (497.150.151 vaksiner til en befolkning på 774.917.290).
  • 0,31% av av vaksinene har blitt distribuert i et lavinntektsland (5.481.470 vaksiner til en befolkning på 660.310.395.
  • Per mai måned har G7 land mottatt 0,6423 vaksinedoser per person. Lavinntektsland har mottatt 0,0083 vaksinedoser per person.

Kilder: People’s Vaccine Alliance / Our World In Data

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT