Marxisten Pedro Castillo leder med 0,5 prosentpoeng over høyrepopulisten Keiko Fujimori når 94,8 prosent av stemmene er telt opp fra presidentvalget i Peru.
Dermed ligger det an til at kun noen tusen stemmer kan avgjøre utfallet av valget. Castillo er imidlertid sikker på seier.
– Folkets vilje vil bli respektert. Nå skal våre stemmer bli opptelt, stemmene fra provinsen, sa han til støttespillere mandag.
Natt til tirsdag norsk tid var 94,8 prosent av stemmene etter søndagens valg telt opp. Castillo ledet da med 50,2 prosent over Fujimoris 49,7 prosent.
Det er uklart når resultatet er klart, men det kan ta flere dager. Castillos parti Peru Libre (Fritt Peru) har bedt valgmyndighetene «beskytte stemmene» idet stemmesedler blir telt og registrert. Over 1 million stemmer fra peruanere i utlandet er ennå ikke ferdig opptelt.
Valgfusk-påstand
Samtidig har Fujimori fremmet påstander om valgfusk.
Det er «uregelmessigheter» og «tegn på valgfusk», sa Fujimori på en pressekonferanse natt til tirsdag norsk tid.
46-åringen tok tidlig ledelse da stemmetellingen begynte. Men den 51 år gamle skolelæreren og fagforeningslederen Castillo har mange støttespillere på landsbygda, noe som gjenspeilet seg da tellingen derfra begynte å komme inn.
– Bare folket kommer til å redde folket, sa Castillo selv natt til tirsdag og ba sine tilhengere om å vise tilbakeholdenhet.
Valgobservatører fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) sier de to kandidatenes «oppførsel i disse kritiske timene er avgjørende for å beholde roen».
Motsetninger
Mer enn 25 millioner peruanere har blitt bedt om å avlegge stemme i valget.
Castillo ønsker å bygge en sosialistisk stat, øke skattene, nasjonalisere viktig industri, stramme inn kontrollen over mediene, og skrote forfatningsdomstolen om han vinner. Fujimori ønsker å føre en nyliberalistisk økonomisk politikk og en knallhard sikkerhetspolitikk.
Fujimori er datter av landets tidligere president Alberto Fujimori, som soner en dom på 25 års fengsel for å ha beordret to massakrer på begynnelsen av 1990-tallet.
Hun ønsker å benåde sin 82 år gamle far hvis hun vinner valget. Hun har også selv vært fengslet i forbindelse med etterforskningen av en korrupsjonssak.
Økonomi og korona
Uansett hvem av de to som vinner, kommer vedkommende til å måtte håndtere den tunge oppgaven med å få liv i den økonomiske kollapsen og håndtere koronapandemien som har rammet Peru hardt.
Landet har flest registrerte koronadødsfall per innbygger i verden.
To millioner peruanere har mistet jobben under pandemien. Nesten hver tredje peruaner lever nå i fattigdom, ifølge offisiell statistikk.
Peruanerne ønsker også stabilitet etter å ha hatt fire presidenter de siste tre årene. Sju av landets ti siste ledere har enten blitt dømt eller er under etterforskning for korrupsjon.
Polarisering
– Hvis Keiko til slutt blir valgt, kan man ikke glemme at disse 50 prosentene ikke er hennes reelle støtte, men i stedet en reaksjon fra velgerne som er redde for hva hennes motstander står for, sier den politiske analytikeren Jessica Smith til AFP.
Hun mener det ikke blir lett for Fujimori, som følge av farens fortid, å bygge opp tillit. Hvis Castillo skulle vinne i stedet, blir hans utfordring å sikre flertall i nasjonalforsamlingen for å kunne gjennomføre de store omveltningene han ønsker, påpeker Smith.
Castillo har lovet å takke nei til presidentlønn hvis han vinner, og i stedet forsette å leve på lønn som lærer.
– Castillo kan bli Perus første fattige president, sier analytiker Hugo Otero.
I begge tilfeller trengs det tid for å roe ned situasjonen, fordi det er sterk polarisering og en atmosfære preget av sosial konflikt, sier analytiker Luis Pasaraindico.
Den nye presidenten overtar etter den sentrumsorienterte sittende presidenten Francisco Sagasti 28. juli.