Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norge gir 452.000 vaksinedoser til Nicaragua, Uganda og Haiti

Alle 452.000 doser er AstraZeneca-vaksiner, som er vedtatt at ikke skal benyttes på nordmenn. Vaksinene doneres gjennom vaksinesamarbeidet Covax.

– Vaksinene blir sendt til lavinntektsland med stor mangel på covid-19-vaksiner. Flere land står nå i en tredje smittebølge, og pandemien er på ingen måte over. At rike land nå deler vaksiner er helt avgjørende for å redde liv, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Den norske donasjonen skjer som en del av Team Europe sin plan for deling av covid-19-vaksiner. Også Frankrike og Sverige deler vaksinedoser til Covax nå.

Vaksinene som nå deles gjennom Covax skulle opprinnelig tas i bruk i Norge. På grunn av sjeldne, men alvorlige bivirkninger besluttet regjeringen 12. mai, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet, å ta vaksinen ut av det norske vaksinasjonsprogrammet.

– På sikt skal Norge samlet dele én dose per innbygger, og jeg håper vi kan komme med flere slike positive vaksinenyheter gjennom sommeren. Mange land har lovet å dele vaksinedoser, men det er først når disse vaksinene settes i armen på helsearbeidere og folk i risikogrupper i lavinntektsland, at vi kan si at lovnadene er innfridd. Vi er glade for at vi nå har kommet dit også fra norsk side, sier Ulstein i en pressemelding.

Tidligere denne uken har Norge gjennom EU allerede gjennomført en donasjon av 182.900 AstraZeneca doser til Kosovo. Disse dosene måtte på grunn av ansvarsforhold og transportløsning benyttes i Europa.

Norges donasjoner via Covax:

  • Norge har overført 1,9 millioner vaksineopsjoner til bistandsarmen av Covax (Covax AMC). Resultatet er at Covax har fått 1,7 millioner vaksiner til fordeling i lavinntektsland.
  • Totalt utgjør Norges internasjonale covid-19-innsats om lag 12 milliarder kroner.
  • Norge har bidratt med rundt 4,6 milliarder kroner til arbeidet under ACT-Akseleratoren.
  • Det finansielle bidrag på 1,3 milliarder kroner til bistandsdelen av Covax (Covax AMC) forventes å gi over 25 millioner vaksinedoser i lav- og mellominntektsland.
  • Norge legger opp til å donere om lag fem millioner vaksinedoser. Dosene vil i hovedsak bli gitt videre i løpet av høsten i år og våren neste år.

FAKTA: Detter er Covax

Covax ble etablert i 2020 for å sikre global og rettferdig tilgang til Covid-19-vaksiner. Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som er initiativtaker, i samarbeid med vaksinealliansen GAVI og CEPI.

Covax har som uttalt mål å levere minst 2 milliarder doser COVID-19-vaksiner i løpet av 2021, og at minst 20 prosent av befolkningen i 92 lav- og lavere mellominntektsland skal bli vaksinert innen utgangen av 2021.

Vaksinesamarbeidet Covax er en del av ACT Accelerator, som Norge leder sammen med Sør-Afrika.

Covax består av to deler: 1. Covax Advance Market Commitments (Covax AMC) som arbeider for finansiering og distribusjon av vaksinasjonsdekning – og 2. Selvfinansierende deltakelse, slik at land selv kan benytte Covax for å inngå avtaler om opsjoner og kjøp av vaksiner.

Fakta: Dette er ACT-A

ACT-A står for Access to Covid-19 Tools – Accelerator og er et samarbeidsorgan mellom  Verdens helseorganisasjon (WHO) og åtte andre internasjonale organisasjoner for å skaffe til veie og koordinere vaksiner, tester, medisiner og beskyttelsesutstyr. 

Norge leder ACT-A sammen med Sør-Afrika.

LES OGSÅ

1 kommentar

  1. […] (Og før vi går videre bør det vel også nevnes at Norge også har lånt AstraZeneca-vaksiner til land som Sverige og Island etter at vi pauset/stoppet den. Var det også «rasistisk»? Donasjonen av vaksiner skjer for øvrig gjennom Covax-samarbeidet som sørger for at europeiske land donerer vaksiner til lavinntektsland med lite tilgang på vaksiner. Så Norge har ikke selv valgt disse tre landene. Og vi har tidligere også gitt nesten 200 000 doser AstraZeneca-vaksine til Kosovo.) […]

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT