Flere tusen deltok i uvanlig demonstrasjon mot regjeringen på Cuba

Flere tusen cubanere luftet søndag sin misnøye med regjeringen. I den høyst uvanlige markeringen ble det blant annet ropt «Ned med diktaturet».

Det var protester flere steder i landet søndag, blant annet i hovedstaden Havanna og i San Antonia de los Banos, en liten by med 50.000 mennesker sørvest for Havanna.

Cuba gjennomlever den hardeste fasen så langt i koronapandemien, og protestmarsjene kom samtidig som det ble meldt om ny dagsrekord i smittede og døde.

Demonstrantene var for meste yngre mennesker, og noen ropte slagord mot president Miguel Díaz-Canel. Lange matkøer og kritisk mangel på medisiner siden starten på pandemien har ført til økende sinne blant vanlige cubanere.

Politiet grep inn

I hovedstaden Havanna fulgte politiet først etter gruppen av demonstranter, men grep inn etter flere timer da noen av dem kastet stein.

Protestmarsjen vokste til et par tusen mennesker og fortsatte tross politiets inngripen og bruk av tåregass. Folk som sto på balkongene sine i nabolaget Centro Habana, klappet for protestmarsjen som passerte, mens andre sluttet seg til demonstrasjonen.

– Vi har fått nok av køene og mangelen på varer. Derfor er jeg her, sa en av demonstrantene til nyhetsbyrået AP. Han ville være anonym i frykt for å bli pågrepet.

Mange personer prøvde å filme og sende direkte fra protestene, men cubanske myndigheter stengte ned mobilnettet hele ettermiddagen.

USA advarer

Demonstrantene ble i tillegg møtt av regjeringsvennlige motdemonstranter som ropte slagord. Noen av disse angrep også en kameramann og en fotograf fra AP.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarer Cuba mot å gripe inn mot dem som deltok i de uvanlige demonstrasjonene mot regjeringen i landet.

– USA støtter ytrings- og forsamlingsfrihet på hele Cuba og vil på det sterkeste fordømme enhver form for vold eller målrettede angrep mot fredelige demonstranter som utøver sine universale rettigheter, skriver Sullivan på Twitter.

Høye smittetall

Landet med 11,2 millioner innbyggere ble skånet i første del av koronapandemien, men i det siste har smittetallene økt. Søndag ble det registrert 6.923 nye smittetilfeller, noe som er rekordmange, og 47 nye dødsfall.

– Dette er alarmerende tall, som stiger hver dag, opplyser landets helsedepartement.

Bruken av emneknagger som #SOSCuba har økt i sosiale medier og både innbyggere og artister oppfordrer myndighetene til å åpne opp for sårt tiltrengte donasjoner fra utlandet.

En opposisjonsgruppe ba lørdag om at det ble opprettet en humanitær korridor, men den cubanske regjeringen avviste initiativet og sier at landet ikke er en konfliktsone. Regjeringen mener kampanjen forsøker å skape et bilde av «totalt kaos i landet som ikke stemmer overens med situasjonen».