Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Amnesty vil ha forbud mot salg av overvåkingsteknologi

Amnesty International vil ha et midlertidig forbud mot salg av overvåkingsteknologi etter avsløringer knyttet til det israelske selskapet NSO Group.

NSO Group har i årevis solgt programvare, kjent under navnet Pegasus, som kan benyttes til å overvåke gjennom fjernstyring av både kamera og mikrofon på folks mobiltelefoner.

Selskapet hevder spionverktøyet kun er ment brukt mot kriminelle og terrorister, men avsløringer har vist at undertrykkende regimer også har benyttet det mot journalister, menneskerettsaktivister og andre lands statsledere.

Amnesty har sammen med en rekke medier vært med på å avdekke omfanget av overvåkingen, som de mener har avdekket «en global menneskerettskrise».

Krever moratorium

Organisasjonen advarer nå mot «den ødeleggende effekten den dårlig regulerte spionvareindustrien har på menneskerettighetene verden over» og krever et øyeblikkelig midlertidig forbud, et såkalt moratorium på alt salg, all overføring og all bruk av slikt utstyr.

– Ikke bare medfører det en risiko og skader dem som på ulovlig vis blir gjenstand for slik overvåking, det har også destabiliserende følger for globale menneskerettigheter og for sikkerheten i det digitale rom, sier Amnestys generalsekretær Agnès Callamard i en kunngjøring.

Farlig industri

Israelske NSO Group er bare ett av mange selskaper som tilbyr slik spionvare, påpeker hun.

– Dette er en farlig industri som har operert på grensen til det lovlige i altfor lenge, og man kan ikke tillate at dette fortsetter, sier Callamard.

– Det trengs øyeblikkelig strengere regulering av overvåkingsindustrien, og de må stilles til ansvar for menneskerettsbrudd og overgrep, sier hun.Politikere og journalister

I samarbeid med medier som Washington Post , Guardian og Le Monde har Amnesty identifisert 50.000 telefonnumre som kan ha vært gjenstand for overvåking ved hjelp av Pegasus-programmet.

Blant numrene var også telefonen til Frankrikes president Emmanuel Macron og 13 andre statsledere og statsoverhoder, 600 folkevalgte politikere, 180 journalister, 85 menneskerettsaktivister og 65 næringslivsledere.

En vekker

Macron innkalte sist uke det franske sikkerhetsrådet til hastemøte og opplyste at han som følge av avsløringen har byttet både telefon og telefonnummer.

– Det faktum at politiske ledere selv kan ha blitt et offer for spionprogrammet, vil forhåpentligvis fungere som en vekker både for dem og for verdens land om å regulere denne industrien, sier Callamard.

Israelsk etterretning

NSO Group ble ifølge Forbes grunnlagt av tre menn med bakgrunn fra israelsk etterretningstjeneste i 2010, har hovedkvarter i Herzliya rett nord for Tel Aviv og rundt 500 ansatte.

Ifølge BBC var det trolig det israelske forsvarets Enhet 8200, som driver storstilt innhenting av signaletterretning, som finansierte oppstarten av selskapet.

Selskapet har vært i medienes søkelys en rekke ganger de siste årene, blant annet etter at New York Times i 2017 avslørte hvordan det hadde bistått mexicanske myndigheter med å overvåke telefonene til noen av landets fremste journalister, menneskerettighetsadvokater, korrupsjonsbekjempere og regjeringskritikere.

Saksøkt

To år senere ble NSO Group saksøkt av Facebook , som anklaget selskapet for å ha hacket seg inn i meldingstjenesten WhatsApp.

Ifølge søksmålet forsøkte det israelske selskapet å skaffe seg tilgang til meldinger sendt av journalister, diplomater, menneskerettsaktivister, offentlige tjenestemenn og andre.

I desember i fjor sluttet også Microsoft og Google seg til søksmålet, som ennå ikke er ferdigbehandlet.

Påfallende

Den israelske avisa Haaretz avdekket nylig at det har vært et påfallende samsvar mellom hvilke land Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu søkte kontakt med, og land som har fått tilgang til spionverktøyet NSO Group.

Avisa trekker fram land som Aserbajdsjan, De forente arabiske emirater, Rwanda, Marokko, Mexico, Ungarn, India og Saudi-Arabia og konkluderer med at israelske myndigheter åpenbart har hatt kjennskap til hva NSO Group solgte og hvem som fikk tilgang til Pegasus.

Israelsk gransking

NSO Group benekter ikke at spionverktøyet er solgt til en rekke land, men kaller den siste avsløringen full av feilaktige antakelser.

Israels forsvar har opprettet en granskingskommisjon som skal gjennomgå anklagene mot selskapet og undersøke påstandene om at programvare utviklet av selskapet, er misbrukt.

– Når de har fullført gjennomgangen, vil vi kreve å få se resultatet for å vurdere om noe skal gjøres, sier lederen av forsvars- og utenrikskomiteen i Knesset, tidligere nestleder i etterretningsorganisasjonen Mossad, Ram Ben Barak, til AFP.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT