Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Myndighetene stenger PEN Belarus

- Det er viktigere enn noensinne at det internasjonale samfunnet, inkludert Norge, gir kortsiktig og langsiktig støtte til frie og uavhengige ytrere i og utenfor Belarus, sier Kjersti Løken Stavrum.

9. august 2021 bestemte høyesterett i Hviterussland å stenge PEN Belarus.

Etter det omstridte presidentvalget 9. august 2020, da Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt for sjette gang, har hviterussiske myndigheter brutalt angrepet ytringsfrihetsforkjempere. I løpet av det siste året har over 35.000 mennesker blitt arrestert, mange vilkårlig, og hundrevis av mennesker har blitt utsatt for tortur og mishandling.

— PEN Belarus har i 30 år vært en viktig og tydelig stemme i landet. Til tross for økt angrep mot dem det siste året, har de fortsatt å kjempe for ytringsfrihet. At PEN Belarus stenges er et eksempel på hvor langt myndighetene i landet er villige til å gå for å kneble sitt folk og undergrave deres rettigheter, sier Norsk PENs styreleder, Kjersti Løken Stavrum, til Transit Magasin.

Kjersti Løken Stavrum. Foto: Norsk presseforbund

Siden juli 2021, har angrepene mot uavhengige medier og sivilsamfunnet i Hviterussland eskalert, titalls journalister har blitt arrestert, og over 100 NGOer har blitt stengt, inkludert PEN Belarus.

— Det er viktigere enn noensinne at det internasjonale samfunnet, inkludert Norge, gir kortsiktig og langsiktig støtte til frie og uavhengige ytrere i og utenfor Belarus. Det må også stilles konkrete krav til myndighetene i Belarus om at de skal respektere nasjonale og internasjonale lover og menneskerettigheter, sier Stavrum.

PEN Belarus ble grunnlagt i 1989, og ble offisielt godkjent på den 55. internasjonale PEN-kongressen i Madeira, Portugal, i mai 1990. Siden den tid har PEN Belarus vært et aktivt medlem av PEN International.

— At belarusiske myndigheter har besluttet at senteret skal legges ned på ettårsdagen til landets omstridte presidentvalg i 2020, er en tragisk påminnelse om at angrepene på det belarusiske folk fortsetter. PEN-sentre støtter PEN Belarus og det belarusiske sivilsamfunnet som utrettelig fortsetter å kjempe for sine rettigheter, sier Jennifer Clement, president i PEN International, i en uttalelse.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT