Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Finansdepartements ekspertutvalg foreslår nullutslippsmål for Oljefondet

I dag la en ekspertgruppe oppnevnt av Finansdepartementet frem sine forslag til hvordan Oljefondet kan møte klimarisiko. Utvalget legger frem en rekke forslag, blant annet at klimarisiko legges inn i fondets mandat og at fondet skal ha som mål å nå nullutslipp i sin portefølje innen 2050.

ForUMs fagrådgiver for ansvarlige investeringer, Diego Alexander Foss, er begeistret for forslagene og mener de vil kunne sette Oljefondet i førersete dersom de innføres.

– Dette er veldig gode nyheter og noe sivilsamfunn har spilt inn lenge. Det er på tide at også Oljefondet tar innover seg at klimaendringene vil ha alvorlige konsekvenser for den globale økonomien. Et nullutslippsmål sender et tydelig signal om at omstillingen må komme nå, og det er spesielt gledelig at utvalget presiserer at nullutslippsmål må følges opp med systematisk rapportering.

Vil endre fondets mandat

Det har vært knyttet stor spenning til ekspertgruppens forslag, spesielt etter at Stortinget i desember i fjor ba fondet vurdere et langsiktig mål om klimanøytralitet. Da ekspertgruppen startet sitt arbeid, deltok ForUM med skriftlige innspill og på et lengre innspillsmøte mellom ekspertgruppen og sivilsamfunn.

Diego Alexander Foss. Foto: ForUM

Ekspertutvalget legger opp til at klimarisiko skal integreres i fondets mandat, og skriver blant annet at «mandatet bør legge grunnlag for et høyt ambisjonsnivå i klimarisikohåndteringen». ForUMs fagrådgiver er glad for at utvalget har lagt seg på en offensiv linje når det gjelder risikohåndtering.

– Vi i sivilsamfunn har lenge etterspurt en endring av fondets mandat, nettopp fordi det vil gjøre håndtering av klimarisiko til et førende prinsipp for fondet. Vi mener at utvalgets forslag om å integrere dette i hele fondets mandat vil legge et godt grunnlag for fondets arbeid for å kunne nå et mål om nullutslipp, sier Foss.

Bekymret for Finansdepartementet

Til tross for begeistringen er Foss tydelig på at kampen ikke er vunnet riktig enda.

– Jeg tror slaget vil stå i Finansdepartementet, de har tradisjonelt vært skeptiske til alle endringer av fondets struktur og mandat. Visesentralbanksjefen uttrykte i dag skepsis til et tallfestet mål, og vi frykter at departementet vil være en bremsekloss også denne gangen.

Han mener det er viktig at Stortinget tar styringen i saken, og håper en ny finanskomité vil lytte til ekspertgruppens budskap.

– Det er ingen tvil om at Statens pensjonsfond utland (SPU) per i dag er en klimasinke, en rekke institusjonelle investorer har allerede tydelige mål om nullutslipp og det blir stadig flere. Når ekspertgruppen nå foreslår det samme for fondet, så er det tydelig at dette verken handler om aktivisme eller å gjøre fondet til et klimapolitisk verktøy. Det er rett og slett finansiell gambling å ikke omstille seg når hele verden er enige om at vi skal nå målene i Parisavtalen.

Meldingen skal nå behandles av Finansdepartementet, som så vil legge frem sine forslag for Stortinget i forbindelse med den årlige Stortingsmeldingen om fondet som kommer våren 2022. Stortingsmeldingen vil på sin side ferdigbehandles i mai 2022.

Denne artikkelen er i stor grad basert på en artikkel fra ForUMs nettsider.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT