Helene Uri og Karl Ove Knausgård har signert forfatteroppropet. Foto: Skjermdump, VG / Wikimedia Commos, CC / Kjetil Ree, CC

Maja Lunde og Anne Sverdrup-Thygeson står bak forfatter-oppropet, hvor de anbefaler folk om å stemme på et av partiene som har «mest troverdig politikk» når det gjelder tiltak mot klimaendringer og naturtap.

I oppropet – som er på trykk i VG i dag – har forfatterne lagt vekt på Naturvernforbundets gjennomgang av partiprogrammer og spørsmålsrunde til partiene, til grunn for sine råd.

«Det trengs et vendepunkt. Stortingsvalget 2021 MÅ være et klima- og naturvalg. Naturvernforbundet har spurt partiene om deres tiltak mot klimaendringer og naturtap. Partiene deler seg i tre grupper når det kommer til hva de ønsker å gjøre for naturen. Dårligst ut kommer Senterpartiet, Høyre og Frp, i midten ligger KrF og Ap, mens SV, MDG, Rødt og Venstre har den mest troverdige politikken på området. Tar man natur- og klimakrisen på alvor, bør man stemme på et av partiene som ønsker handling», står det i oppropet.

– Vi har en følelse av å ha kniven på strupen, sier Maja Lunde til VG. Lunde har blant annet skrevet bestselgeren «Bienes historie».

Blant de 33 forfatterne og kunstnerne som har underskrevet oppropet er Anne Holt, Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjort og Helene Uri.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

«13. september gir vi vår stemme til et av partiene som er på lag med naturen. Vi håper mange flere vil gjøre det samme», skriver disse 33 forfatterne:

Maja Lunde
Anne Sverdrup-Thygeson
Jostein Gaarder
Simon Stranger
Lisa Aisato
Peder Kjøs
Hanne Ørstavik
Erika Fatland
Monica Isakstuen
Karl Ove Knausgård
Gaute Heivoll
Hilde Østby
Anne Holt
Marie Aubert
Ruth Lillegraven
Erik Fosnes Hansen
Linn Skåber
Aslak Nore
Helene Uri
Marta Breen
Ingar Johnsrud
Dag O. Hessen
Fredrik Høyer
Lars Petter Sveen
Kristin Storrusten
Gert Nygårdshaug
Linnéa Myhre
Erlend Loe
Carl Frode Tiller
Vigdis Hjort
Jo Nesbø
Bobbie Peers
Kristine Næss

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)