Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Mer enn 40 skoler angrepet i Afghanistan første halvår. Jenter og kvinner hardest rammet

Rundt 40 skoler i Afghanistan ble angrepet med eksplosive våpen i løpet av første halvdel av 2021. — Flertallet av de drepte eller skadde i disse angrepene er jenter eller kvinner, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

Den Globale koalisjonen for å beskytte utdanning mot angrep (GCPEA) legger i dag frem en ny rapport om angrep på skoler i Afghanistan. Rapporten dokumenterer blant annet at flertallet av de 185 elevene og lærerne som ble drept eller såret i angrep mot skoler det første halvåret av 2021 i rundt 40 skoleangrep med eksplosive våpen, var jenter og kvinner.

Rapporten The Impacts of Explosive Weapons on Education: A Case Study of Afghanistan, dokumenterer mer enn 200 angrep på afghanske studenter, lærere, skoler og universiteter mellom 2018 og første halvdel av 2021. Angrepene inkluderte luftangrep, skyting og bruk av improviserte bomber.

Over 600 lærere og studenter skal ha blitt skadet eller drept i disse angrepene siden 2018, og mer enn 70 skoler skal ha blitt skadet. Eksplosive våpen har blitt brukt i en økende andel av alle angrep på skoler; andre angrep inkluderte brannstiftelse, raid og skytevåpen.

Generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange
Generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange. Foto: Redd Barna

— Vi vet at barn som ikke går på skolen i Afghanistan ofte utsettes for barnearbeid, rekruttering til væpnede grupper, barneekteskap og andre alvorlige rettighetsbrudd, i tillegg til tap av liv og skader angrepene fører til. Både for den enkelte elev og for Afghanistans fremtid er det avgjørende at angrepene stanser og at de som står bak holdes til ansvar, sier Lange.

Redd Barna er medlem av GCPEA.

— Barn, og særlig jenters, rett til skolegang og utdanning er under sterkt press i Afghanistan. Angrep på skoler innebærer ofte flere rettighetsbrudd. Barn frarøves ikke bare retten til utdanning, men også et trygt tilholdssted, sier Lange.

— Den alarmerende utviklingen i Afghanistan viser det presserende behovet for å holde skolene trygge og i drift, sier Diya Nijhowne, administrerende direktør i GCPEA.

I oktober avholdes den fjerde internasjonale konferansen om Erklæringen om trygge skoler. Nigeria er vertskap for konferansen, i samarbeid med Norge, den Afrikanske union, Argentina, Spania og GCPEA.

— Beskyttelse av utdanning er avgjørende for barns framtid. Vi forventer at Norge fortsetter å holde fanen høyt for barns rett til utdanning i krig og konflikt, også etter valget. Denne høsten har Norge en unik mulighet til å gjøre en forskjell for afghanske barn som leder av arbeidsgruppen for barn og væpnet konflikt og som pennefører for Afghanistan i FNs sikkerhetsråd. Denne muligheten må Norge gripe med begge hender. Det står om Afghanistans fremtid, sier Lange.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT