Her lages det mat i Moria-leiren på Lesvos. Mange må vente i timevis for matrasjoner, og noen ganger er det ikke nok til alle. Foto: Anna Pantelia / Leger Uten Grenser

Norge har relokalisert 50 flyktninger fra greske leire, men situasjonen for barn i de greske leirene er fortsatt forferdelig, påpeker Redd Barna, Evakuer barna fra Moria nå og SOS Barnebyer.

— I Moria 2-leiren, som ble satt opp etter brannen, er det på mange måter verre enn i den forrige. Den nye leiren ligger svært nær sjøen, på et tidligere militært område som utsetter barn og familier for risiko for blyforgiftning, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

I sommer var det til tider 50 varmegrader i området, og nå når høsten kommer er leiren utsatt for stormer på grunn av nærheten til havet.

— Det er åpenbart at dette ikke er et sted der barn kan bo, og Norge må nå ta et mye større ansvar for å bidra til å relokalisere barn og barnefamilier fra greske leire. 50 er fortsatt ikke nok, sier Lange.

De greske flyktningleirene er ikke lenger like overfylte, men det er brudd på barns rettigheter at barna blir boende der på ubestemt tid, at de fleste ikke har tilgang på utdanning, at de mangler trygge steder å leke og sove og at det er stenge restriksjoner for hvor de kan bevege seg. Mange av barna i leirene er deprimerte, med traumer fra krig og flukt, og også på grunn av situasjonen deres i Hellas.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Mange av barna i nye Moria er også sterkt traumatisert etter brannen natt til 9. september i fjor. Barnepsykolog og talsperson Katrin Glatz Brubakk i Evakuer barna fra Moria var i leiren og behandlet mange av disse barna i vår. Hun sier at mange av dem nå har mistet håpet om en fremtid.

— Sperret inne bak piggtrådgjerder og med væpnede vakter mister de barndommen. De har ingen skolegang, ingen lekeplass og ingen trygghet. Det er forstemmende at Europa ikke bare lar det skje, men har dette som foretrukket behandling av barn på flukt. De kan ikke påføres mer lidelse nå. De må evakueres, sier Brubakk.

SOS Barnebyer mener myndighetene i Hellas og Europa lever som om flyktningene ikke finnes.

— Dette er vårt felles ansvar. Leirene huser traumatiserte mennesker i fortvilte sitasjoner. SOS barnebyer møter traumatiserte familier hver dag, både på Lesvos og fastlandet. Vi vet at noe av det viktigste vi gjør for å ivareta barnas mentale helse, er å sørge for at de får en pause fra hverdagen i sentrene våre, et sted hvor de kan leke, lære og opprettholde og skape en følelse av normalitet, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS barnebyer.

Nå henstiller Redd Barna, Evakuer Barna fra Moria nå og SOS Barnebyer til Norge om å relokalisere flere barn fra nye Moria og de andre leirene, og samtidig ta initiativ til et europeisk samarbeid med mål om å relokalisere barna og barnefamiliene fra de greske flyktningleirene.

— Vi har ikke lov å glemme barna i nye Moria og de andre flyktningleirene. Disse barna har rett på et meningsfullt liv i trygghet og å få sine grunnleggende rettigheter oppfylt. Barna befinner seg på europeisk jord, og Norge og Europa må finne løsninger for dem, sier Lange.

Fakta:

  • På de greske øyer bor det 4.700 personer i flyktningleirer. En tredel av disse er barn, og de fleste er under 12 år per august 2021
  • I flyktningleirene på det greske fastlandet oppholder det seg 21.800 flyktninger, hvorav mer enn 8800 er barn
  • Greske myndigheter annonserte i vår at de bygger høye murer rundt flere av flyktningleirene på fastlandet. Murene koster rundt 290 millioner kroner og er i hovedsak finansiert av EU-kommisjonen. Greske myndigheter sier det er for å beskytte de som bor der, men byggingen har møtt sterk kritikk blant annet fra bistandsorganisasjoner som hevder murene vil kunne påføre mer traumer for beboerne i leirene.

Kilde: Redd Barna

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)