– Jeg går i syvende klasse, men skolen min er stengt nå, så jeg får noe undervisning av en privatlærer, sier Chan på 12 år. Chan er heldig, da foreldrene hennes bruker alle pengene sine på datterens utdannelse sånn at hun kan få oppfylt drømmen om å bli lege. Men begge foreldrene mistet jobben i Dakha på grunn av koronakrisen, og de har måttet flytte hjem til landsbygda hvor både jobb og utdanningstilbud er utfordrende. Foto: Plan International

– Mange elever kommer ikke til å returnere til skolen, både fordi familier ikke har råd og fordi mange jenter alt har blitt giftet bort, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Først nå gjenåpner skolene i Bangladesh, men på grunn av smittevern kommer gjenåpning til å skje gradvis. De i 1. til 4. klasse og de som starter i 6. til 9. klasse kan komme på skolen fysisk én dag i uka, og de i 5., 10. og 12. klasse kan møte fysisk alle seks dagene i skoleuka. De er prioritert fordi de skal ha eksamen i år.

– Vi skulle ønske at alle kunne ha kommet tilbake for fullt nå, men det er rett og slett ikke nok plass og klasserom for at undervisning kan foregå på en helsemessig forsvarlig måte, sier Mustakima Khanam, prosjektrådgiver på kjønn og tidlig innsats for barn i Plan International Bangladesh.

Nesten 14.000 jenter ble giftet bort under den første perioden av koronanedstenging i fjor (april-oktober), ifølge en studie utført for Plan International i 21 av 64 distrikter i Bangladesh. Mye av årsaken er at jenter ikke går på skolen og at foreldre har mistet jobb og inntekt. En av fire av de spurte kjenner til minst ett barneekteskap under denne perioden, tross at nesten 80 prosent vet at dette ikke er lov. 

Mustakima Khanam, programrådgiver på kjønn og tidlig innsats for barn i Plan International Bangladesh

– Vi har sett at antall barneekteskap har gått opp, at barn ikke får med seg undervisningen og er svært bekymret for hva de endelige konsekvensene av nedstengingen av skoler vil føre til. Plan jobber tett med myndigheter, skoler og oppfordrer familier til å sende barna på skolen, sier Khanma i en pressemelding.

Utdanning forhindrer barneekteskap

Fremover blir det viktig å sørge for at barn får mulighet til å ta igjen den tapte skolegangen og å følge med på hvor mange som faktisk kommer tilbake på skolen i Bangladesh, men også i andre land. Utdanning er et av de viktigste verktøyene for å forhindre fattigdom, avverge tenåringsgraviditeter og forhindre barneekteskap.

–  Barn har krav på skolegang. Ikke bare er det nødvendig for selve læringsutbyttet, men også for barns trygghet, helse og fremtid. Jeg frykter at læringsgapet vil bli stort og er svært bekymret for at jenters rettigheter vil få et nytt kraftig tilbakeslag, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Ikke inkluderende

Myndighetene har lagt opp til at de som ikke er fysisk på skolen kan følge digital undervisning, eller via TV og radio, et tiltak de også har hatt når skolene var stengt.

- Annonse -Gratis bok til nye abonnenter

– Flere skolebarn, særlig de på landsbygda, har verken tilgang til internett eller strøm hele tiden, så fjernundervisningen er ikke tilgjengelig for alle. Barna og foreldrene er heller ikke vant med den nye undervisningsformen og vet ikke hvordan de skal få noe ut av det. Det rapporteres om at så mange som halvparten av barna ikke har fått med seg digital undervisning det siste året, sier Khanma.

Skole blir for dyrt for mange

Mange familier har heller ikke hatt råd til de ekstra kostnadene av fjernundervisning, som PC, internett og smarttelefon. De som har hatt råd til det har betalt for privatlærer for barna.

– Vi opplever et enormt læringsgap. Barna fra familier som ikke har råd til å betale for en privatlærer har tapt nesten to år med undervisning og ligger langt etter. Jeg er redd mange av disse barna vil slutte på skolen fordi de ikke klarer å henge med. Har de i tillegg foreldre som selv ikke kan lese og skrive, så er de i trøbbel, sier Khanma.

Hun forklarer videre at familier må tilbakebetale skolepenger for de foregående semestrene for å at barna skal kunne begynne på det riktige trinnet for sin alder. Myndighetene gir skolestipend til offentlige skoler, men mange er private. For mange familier blir skolegang altfor dyrt.

– Mange av barna som har gått hjemme den siste tiden har begynt å jobbe eller blitt gifta bort fordi familien trenger penger. Da blir ikke skole lenger et alternativ, sier Khanma.

Annonse
Den eneste publikasjonen som leverer global journalistikk på norsk. Støtt Transit magasin med et abonnement og sikre deg samtidig tilgang til alt innhold.