Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Rachel Carson-prisen til Maja Lunde

– Jeg er stolt og ydmyk. Det er stort å få en pris i Rachel Carsons navn. Jeg ser at bøkene mine når fram til veldig mange og skaper refleksjon rundt klima- og naturkrisensier Lunde i et intervju med NRK Rogaland.

– Det er mange veier inn til samtaler om de store og viktigste spørsmålene i vår tid. Prisen er en anerkjennelse av at litteraturen spiller en rolle her, sier Lunde.

Lundes romaner er oversatt til mer enn 40 språk og solgt i mer enn 2,5 millioner eksemplarer. Bienes historie var den mest solgte boken i Tyskland i 2017 og har vunnet priser som den norske Bokhandlerprisen i 2015 og Fabelprisen i 2016.

Rachel Carson-prisen er en internasjonal miljøpris til minne om den amerikanske marinbiologen og forfatteren Rachel Carson, også kalt den moderne miljøbevegelsens mor. Den tildeles en kvinne som har gjort en betydelig innsats for vårt fysiske livsmiljø, nasjonalt eller internasjonalt.

Juryen sier blant annet dette:

«Med romanene setter Lunde oss på en medrivende måte inn i vårt komplekse økosystem og betydningen av biologisk mangfold. Hun viser videre gjennom litteraturen hvordan klimaendringene fører til et tørkerammet Europa, med dramatiske konsekvenser for mennesker på flukt fra mangel på mat og vann.»

– Det er en ære for styret og juryen å informere om at Maja Lunde er tildelt Rachel Carson-prisen for 2021. Vi innstiller Maja Lunde til Rachel Carson prisen for romanene Bienes historie (2015), Blå (2017) og Przewalskis hest (2019) som alle har vunnet et stort publikum i Norge og internasjonalt. Komiteen har også vektlagt at hun aktivt fremmer et genuint miljøengasjement på mange ulike arenaer, sier Unni Berland for styret i Rachel Carson-prisen.

Prisen ble delt ut under Kapittel-festivalen i Stavanger i forrige uke, og består av en pengesum og en bronsestatuett laget av kunstneren Irma Bruun Hodne.

Tidligere vinnere av prisen er bl.a. klimaaktivisten Greta Thunberg (2019) og marinbilogen Sylvia Earle (2017).

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT