Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Kjemper for miljøet og mot volden: «Den alternative Fredsprisen» deles av fire

Right Livelihood Award blir også kalt for den alternative Nobelprisen.

Prisvinnerne av årets Right Livelihood Award ble offentliggort denne uka. Vinnerne kommer fra Asia, Afrika, Nord-Amerika og Europa.

Vinnerne er Marthe Wandou, Kamerun; Vladimir Slivyak, Russland; Freda Huson, Canada og organisasjonen Lega Initiative for Forest and Environment (LIFE), India.

I 2019 gikk den til Greta Thunberg, og Erik Dammann fikk den i 1982, som eksempler på andre godt kjente miljøforkjempere.

Organisasjonen som deler ut prisen holder til i Stockholm. Nesten 200 kandidater var foreslått i år, fra mer enn 70 land.

Vinnerne

Dette sier juryen om årets prisvinnere:

  • Marthe Wandou, Kamerun: For etableringen av en lokalbasert modell for beskyttelse av barn, i møte med opprørsterrorister og kjønnbasert vold i regionen rundt innsjøen Tsjad i Kamerun.
  • Vladimir Slivyak, Russland: For hans forsvar av miljøet og for å bidra til oppstart av grasrotmotstand mot kull- og atomkraft-industri i Russland.
  • Freda Huson, Canada: For hennes fryktløse innsats for å gjenerobre sitt folks (Wet’suwet’en) kultur og forsvare det mot ødeleggende oljeledningsprosjekter.
  • Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE), India: For deres nyskapende rettsbaserte arbeid for å sette lokalsamfunn i stand til å verne om sine ressurser, knyttet opp til demokrati i miljøarbeidet i India.

– Endringsagenter

– Vinnerne av The 2021 Right Livelihood er modige aktivister som viser hva folkebevegelser kan oppnå, uttaler Ole von Uexkull, direktør for stiftelsen.

– I møtet med eskalerende klima- og miljøkriser, sanseløs vold og åpenlyse brudd på menneskerettighetene, kjemper de med hell for en bedre framtid gjennom solidaritet og organisering. Disse grasrotaktivistene står ikke bare opp for saken, men de mobiliserer aktivt lokalsamfunnene i å kreve sine rettigheter, ved å være endringsagenter der myndighetene kommer til kort.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT