Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Fluktfestivalen 2021: Gazelle Pezeshkmehr og Ahmedur Rashid Chowdhury – en samtale om kunst og eksil

PODKAST: Dette er en spesialutgave av Grønn & Global. Opptaket er av en panelsamtale under Fluktfestivalen 2021, som ble arrangert på FN-dagen 24. oktober, på Ingensteds i Oslo.

  • Ahmedur Rashid Chowdhur – «Tutul» – er redaktør, forfatter og grunnlegger av magasinet Shuddhashar. Tutul måtte i 2015 flykte fra Bangladesh da han ble forsøkt myrdet for sitt virke som progressiv forlegger og redaktør.
  • Den iransk/norske kunstneren Gazelle Pezeshkmehr forteller om familiens flukt fra Iran og om å utføre sitt virke som eksilkunstner.

Samtalen ledes av Terje Karlsen, redaktør og initiativaker til Transit Magasin:

Hva er Fluktfestivalen?

I år er det 70 år siden Flyktningkonvensjonen ble utformet, det er 20 år siden de første båtene med flyktninger kom over Middelhavet til Malta og presset på Lampedusa og Italia økte, og det er 20 år siden kaptein Arne Rinnan ble hyllet som helt for å ha reddet mennesker på havet.

Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt, og hver dag drukner det mennesker i forsøket på å ta seg til trygghet. Redningsskip konfiskeres, og bistandsarbeidere kriminaliseres. Likevel snakkes det altfor lite i media om dette som vi kanskje burde omtale som flyktningenes krise, og svært sjelden bruker de store mediene tid, eller spalteplass, på å forklare hvorfor mennesker flykter, hva de flykter fra, hvordan flukten gjennomføres og hvem som legger til rette under fluktruten. Dette er, sammen med klimakrisen, det mest brennaktuelle spørsmålet i dag, og det er ingen utsikter til bedre løsninger for mennesker på flukt.

Målet med festivalen er å skape en arena der temaet flukt, eksil og tvungen migrasjon blir løftet og forklart, enten av mennesker som til daglig jobber med tema, eller av forfatteren som skriver om det.

Podkasten Grønn og Global gis ut av Transit media AS. Programledere er Kjetil Aasmundsson og Terje Karlsen. Vi tar gjerne imot innspill til temaer og gjester i kommentarfeltet, og du kan faktisk også levere inn en talemelding på podkastens hjemmeside.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT