Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Den danske animasjonsfilmen ”Flukt” fikk Nordisk Råds filmpris 2021

”Flukt” er en animert dokumentarfilm som stiller spørsmål om vår tids flyktningdebatt.

Manusforfatter og regissør Jonas Poher Rasmussen, manusforfatter Amin samt produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen tok imot filmprisen av skuespilleren David Dencik under den direktesendte prisutdelingen i Skuespilhuset i København tirsdag kveld.

Filmene som var nominert til årets filmpris:

  • Flukt – Danmark
  • Gunda – Norge
  • Ensilumi «Any Day Now» – Finland
  • Alma – Island
  • Tigrar – Sverige

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen, miljøprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen. Hver pris er på 300.000 danske kroner og overrekkes i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon.

Juryens begrunnelse

Det er sjelden estetiske, politiske og menneskelige dimensjoner går opp i en så sublim kunstnerisk helhet som i Flukt. I denne animerte dokumentarfilmen forteller instruktørens barndomsvenn Amin for første gang sin dramatiske historie som homoseksuell og mindreårig flyktning fra Afghanistan, på et tidspunkt da han står overfor et stort vendepunkt i livet sitt i Danmark: Han skal gifte seg. 

Flukt stiller konkrete og rammende spørsmål om vår tids flyktningdebatt, og samtidig gjør den det lett for seeren å sette seg inn i Amins gjenkjennelige eksistensielle tvil, som filmen formidler med en gjennomtenkt og innimellom humoristisk sans for detaljer og stemninger. 

Animasjonen løser på en briljant måte to praktiske utfordringer med anonymitet og mangel på bildemateriale. Den stilsikre utførelsen skaper en sanselig opplevelse, fra skildringen av lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flukten mot Europa. Amin havner i Danmark og prøver å finne trygghet og føle seg hjemme der.

Vi mener Flukt forteller en ytterst viktig, relevant og rørende historie om at alle mennesker, uansett etnisitet, bakgrunn, alder eller seksuell orientering, har rett til en lykkelig barndom og et trygt sted de kan kalle sitt hjem. Filmen ble skapt før mange mennesker nylig måtte flykte fra Afghanistan og borgerkrigen der, hendelser som bare har gjort den enda mer relevant. Regissøren unngår å bli selvmedlidende eller sentimental i filmens fortellergrep.

Flukt vant Grand Jury Prize i seksjonen World Cinema Documentary på Sundance-filmfestivalen og langfilmprisen på den internasjonale animasjonsfilmfestivalen i Annecy. Filmen antas å få stor internasjonal suksess det kommende året. Det mener vi i den nordiske filmjuryen er fullt fortjent. Vi er derfor enige om at vi vil tildele Flukt Nordisk råds filmpris 2021.  

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT