Rohingya-båtflyktninger i land i Indonesia

Rundt 120 rohingyaer som var i en båt som i dagevis hadde vært i vansker på sjøen utenfor Indonesias vestkyst, fikk natt til fredag gå i land.

De ankom havneanlegget i Kruengkeukuh i Aceh-provinsen på Sumatra like etter midnatt natt til fredag, opplyser Badruddin Yusuf, en leder for en lokal fiskegruppe.

Båten deres ble tauet til land av et marinefartøy fra en avstand på rundt 85 kilometer utenfor kysten. Båten var i svært dårlig forfatning, og den var overfylt, opplyser Yusuf. Ifølge lokale humanitære organisasjoner hadde lokale fiskere gitt dem mat og vann dagene i forveien, og vært på vakt i tilfelle båten skulle havne i nød.

Marinens talsmann Julius Widjojono sier flyktningenes helse blir sjekket før de innlosjeres på land.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) applauderer indonesiske myndigheter for å ha latt rohingyaene gå i land.

Båter med rohingyaer på flukt fra forfølgelse i Myanmar har i flere år strandet i indonesisk farvann utenfor kysten til Aceh, landets vestligste provins, der Andamanhavet og Indiahavet møtes.

Indonesia har ikke signert FNs flyktningkonvensjon, men landet har lenge vært et transittland for asylsøkere. Nesten 14.000 flyktninger er registrert hos UNHCR i Indonesia, rundt 5 prosent av dem rohingyaer. Mer enn halvparten er afghanere.

(©NTB)