Hjelpeorganisasjoner stanser arbeid i Tigray etter angrep

Flere hjelpeorganisasjoner har stanset arbeidet i deler av Tigray-provinsen i Etiopia etter et blodig droneangrep mot en leir for internt fordrevne.

Minst 56 sivile ble drept i fredagens angrep mot leiren i byen Dedebit, ifølge Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF). Tallet på døde er ikke bekreftet av uavhengige kilder ettersom det er vanskelig å få ut verifisert informasjon fra det krigsherjede området.

Men FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) sier i en uttalelse søndag at mange mennesker ble drept eller såret i angrepet.

– Humanitære samarbeidspartnere har stanset sine aktiviteter i området på grunn av faren for droneangrep, sier OCHA i uttalelsen.

Angrepet mot leiren kom dagen etter at regjeringen i Etiopia overraskende kunngjorde at flere fengslede opposisjonelle, deriblant ledende medlemmer av TPLF, skulle løslates.

Statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed innledet i november 2020 en stor militæroffensiv mot TPLF etter at de hadde trosset hans forbud mot å holde folkeavstemning i Tigray og tok kontroll over en av regjeringsstyrkenes militærbaser i regionen. Regjeringsstyrker tok i løpet av uker kontroll over store deler av regionen, men TPLF slo senere tilbake.

Krigen har kostet titusenvis av mennesker livet og drevet over 2 millioner mennesker på flukt. Flere TPLF-ledere ble drept, og tusenvis av tigrayer er pågrepet og internert.

(©NTB)