Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Myanmar: Norske og internasjonale organisasjoner ber Støre stanse Telenor-salg

Sivilsamfunn i Myanmar henvender seg i et åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre og ber om at den norske staten stanser Telenors planlagte salg av datterselskapet i landet.

I brevet uttrykkes det stor bekymring for at salget kan føre til at militærjuntaen som sitter med makten vil få tilgang til sensitive persondata til Telenors 18 millioner mobilkunder i Myanmar. Organisasjonene frykter at disse kan brukes til å forfølge, arrestere og torturere menneskerettighetsaktivister.

Brevet er signert av den norske organisasjonen Forum for utvikling og miljø, det nederlandske forskningsinstituttet SOMO og den internasjonale Access Now-kampanjen på vegne av sivilsamfunn i Myanmar.

— Den norske regjeringen har på det sterkeste fordømt militærkuppet, og har ikke anerkjent juntaen som den rettmessige regjeringen i landet. Som majoritetsaksjonær i Telenor forventer vi at den norske stat vil drive sin virksomhet på en ansvarlig måte og sette et eksempel når det gjelder respekt for menneskerettigheter, står det i brevet til statsministeren.

Flertallet av menneskerettighetsforkjempere, aktivister og medlemmer i sivilsamfunnsorganisasjoner i Myanmar valgte å bruke Telenor av sikkerhetsmessige årsaker og på grunn av Telenors forpliktelser til menneskerettighetsprinsipper og åpenhet, skriver organisasjonene i en pressemelding i dag.

I åtte år har disse abonnentene generert data hos Telenor. Telenor annonserte i juli i fjor at de vil selge sitt datterselskap til libanesiske M1 Group etter å ha opplevd stadig sterkere press fra militærjuntaen som tok makten gjennom kuppet.

Salget har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner, som også har klaget Telenor inn for OECDs nasjonale kontaktpunkt for brudd på retningslinjene for ansvarlig næringsliv. Etter flere måneder med usikkerhet, ble det nylig kjent at juntaen etter all sannsynlighet vil godkjenne salget av Telenor Myanmar til M1-gruppen som har inngått et partnerskap med Shwe Byain Phyu-gruppen, et lokalt konglomerat med bånd til juntaen.

– Uforenlig med norsk menneskerettssyn

– Å stoppe salget av Telenor Myanmar vil vise at den norske regjeringen tar situasjonen og arbeidet for menneskerettigheter på alvor. Mangel på handling vil på den andre siden negativt påvirke Norges rykte som en langvarig forsvarer av fred og menneskerettigheter globalt, avslutter brevet.

Forrige uke ble det potensielle salget også kritisert av menneskerettighetsekspert Hanne Sophie Greve.

– Norge sitter i Sikkerhetsrådet for å bevare grunnleggende menneskerettigheter, men nå bøyer Telenor seg for et regime som i aller høyeste grad truer disse rettighetene, sa Greve til Dagens Næringsliv.– Ingen enkle løsninger

Telenors kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus har sagt til DN at situasjonen i Myanmar er svært krevende.

– I en så vanskelig sikkerhetssituasjon som den vi opplever i Myanmar nå, er det ingen enkle løsninger. Vi må balansere en rekke vanskelige hensyn og har kommet til at salg er den minst ufordelaktige løsningen, sa Nordhus.

1.februar er ettårsdagen for militærkuppet i Myanmar.

Brevet er sendt til statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, CEO i Telenor Sigve Brekke og Anita Househam, Director of Human Rights i Telenor.

Forum for utvikling og miljø er en paraplyorganisasjon med over 50 norske medlemsorganisasjoner.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT