Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Norske organisasjoner krever: – Regjeringen må stanse Telenor-salg

I dag kom nyheter om at Telenor har delt kunders persondata med militærjuntaen som sitter med makten i Myanmar.

Myanmar Now, det uavhengige myanmarske nyhetsbyrået, har bekreftet at salgsdatoen for Telenor Myanmar er 15. februar, og at Shwe Byain Phyu-gruppen, et lokalt konglomerat med bånd til militærjuntaen, blir majoritetseier. Regjeringen må stoppe salget som vil sette millioner av Telenors brukere i fare!

— I dag kom nyheter om at Telenor har delt sensitiv persondata til sine kunder med militærjuntaen som sitter med makten i Myanmar siden kuppet, noe som vi sterk fordømmer! Salget vil gjøre det enda lettere for juntaen å få tilgang på persondata til Telenors 18 millioner mobilkunder i Myanmar, og disse kan brukes til å forfølge, arrestere og torturere menneskerettighetsaktivister, sier rådgiver for ansvarlig næringsliv i paraplyorganisasjonen ForUM for utvikling og miljø, Diego Alexander Foss.

Diego Alexander Foss. Foto: ForUM

— Vi har varslet om at dette kunne skjedd siden juli i fjor, og nå må regjeringen endelig involvere seg og stoppe salget, sier Foss i en pressemelding. ForUM representerer 50 norske sivilsamfunnsorganisasjoner.

Myanmar Now bekreftet før helgen at i salgskontrakten er nevnt både 15. februar som salgsdato og Shwe Byain Phyu-gruppen som den nye majoritetseier av Telenor Myanmar.

Telenor annonserte i juli at de vil selge sitt datterselskap til libanesiske M1 Group etter å ha opplevd stadig sterkere press fra militærjuntaen som tok makten gjennom kuppet. Salget har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner, som også har klaget Telenor inn for OECDs nasjonale kontaktpunkt for brudd på retningslinjene for ansvarlig næringsliv.

Etter flere måneder med usikkerhet, er det nå bekreftet at juntaen har godkjent salget av Telenor Myanmar til M1-gruppen som har inngått et partnerskap med Shwe Byain Phyu-gruppen.

— Salget av Telenor Myanmar har geopolitiske konsekvenser, og Norge som medlem av Sikkerhetsrådet bør ikke bidra til å legitimere militærjuntaen som tok makten gjennom kuppet. Norge var tidlig ute med å fordømme kuppet i Myanmar. Som majoritetsaksjonær i Telenor forventer vi at den norske stat skal ikke bidra til å legitimere et regime vi ikke anerkjenner, og vil drive sin virksomhet på en ansvarlig måte og stoppe dette salget. Det er nå eller aldri, sier Foss.

Flertallet av menneskerettighetsforkjempere, aktivister og medlemmer i sivilsamfunnsorganisasjoner i Myanmar valgte å bruke Telenor av sikkerhetsmessige årsaker og på grunn av Telenors forpliktelser til menneskerettighetsprinsipper og åpenhet. I åtte år har disse abonnentene generert data hos Telenor.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT