Ledige stillinger
Ledige stillinger

Historisk vedtak for å bremse plastforurensing

Rammeverket for en internasjonal avtale om plastforurensing ble onsdag vedtatt under FNs miljøforsamling. Møtet er blitt ledet av Norge.

– Dette er en kjempesuksess og ganske imponerende, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Han har ledet miljømøtet som de siste dagene har pågått i Kenyas hovedstad Nairobi. Landene skal ha blitt enige om alle de viktigste elementene som blant andre Norge har tatt til orde for.

– Vi har nå et klart mandat for mellomstatlige forhandlinger om en juridisk bindende avtale, sier Barth Eide.

Detaljene gjenstår

Enorme mengder plastsøppel havner hvert år i naturen, og mengden er raskt økende. Mikroplast – bitte små plastbiter – finnes omtrent over hele kloden.

Målet med den nye avtalen er å bremse plastforurensingen. Et viktig element er resirkulering, slik at plast kan brukes om igjen.

En internasjonal komité skal nå nedsettes for å forhandle fram detaljene i avtalen. Målet er at den skal vedtas på FNs neste miljøforsamling i 2024.

– To år er egentlig ganske kort tid i denne sammenhengen, sier Barth Eide.

Miljøorganisasjonen WWF mener vedtaket i Nairobi er et av verdens mest ambisiøse miljøtiltak siden avtalen for å beskytte ozonlaget på slutten av 1980-tallet.

– Dette er fantastiske nyheter! Endelig har vi fått et vendepunkt i kampen mot plastforurensing, sier Karoline Andaur, leder for WWF i Norge.

– En ganske mørk tid

Siden mye av innholdet i avtalen allerede er klart, tror Barth Eide at private selskaper vil begynne å tilpasse seg de nye reguleringene allerede nå.

Miljøforsamlingen er det øverste organet i FNs miljøprogram (UNEP). Norge har hatt formannskapet i forsamlingen siden 2019 og fram til nå. Det fysiske møtet i Nairobi har vært en fortsettelse av et digitalt møte som ble holdt i fjor.

Barth Eide tror den internasjonale krisen som følge av Ukraina-krigen kan ha fått landene på møtet til å samarbeide bedre. Han sier han er svært fornøyd med resultatet, «særlig nå i en ellers ganske mørk tid».

Ett viktig tiltak for å hindre plastforurensing er forbud mot ulike typer engangsplast. Miljøministeren sier afrikanske land og særlig Rwanda har gått i front på dette området – og at det knapt er en plastpose å se i millionbyen Nairobi.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT