Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Strømbrudd ved atomkraftverket Tsjernobyl – IAEA ser ikke innvirkning på sikkerheten

Onsdag morgen opplevde Ukrainas atomkraftverk i Tsjernobyl et totalt strømbrudd. IAEA sier at de foreløpig ikke ser kritisk innvirkning på sikkerheten enda.

Det var det ukrainske atomenergiselskapet Energoatom, som har ansvaret for driften av Ukrainas kjernekraftverk, som opplyste om strømbruddet og fare for økt radioaktiv stråling.

Årsaken til den økte strålingsfaren er at det trengs energi for å kjøle ned atombrensel som er lagret på det nedlagte atomkraftverket, skriver Reuters , som siterer selskapet. Kraftverket har dieseldrevne nødaggregater, som holder i 48 timer.

Ukrainas energioperatør Ukrenergo skriver på Facebook at Tsjernobyl nå er fullstendig frakoblet kraftnettet, og at militære operasjoner innebærer at det ikke er mulig å gjenetablere kraftlinjene.

Onsdag ettermiddag skriver Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) på Twitter at Ukraina har informert om strømbruddet, men at byrået i «dette tilfellet ikke ser kritisk innvirkning på sikkerheten ved anlegget».

Under russisk kontroll

Russiske styrker tok kontroll over anlegget i forrige uke og omringer nå anlegget, ifølge BBC.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) varslet tirsdag at situasjonen ved Tsjernobyl er blitt forverret etter at Russland tok kontroll over anlegget.

Rundt 210 teknikere og lokalt ansatte sikkerhetsvakter har arbeidet ved anlegget nærmest uten stans i nesten to uker fordi det ikke har latt seg gjøre å sende inn nye vaktskift. De har mat og vann, men situasjonen deres forverres, ifølge IAEA.

Rafael Grossi, direktør ved IAEA. Foto: Wikimedia / IAEA / CC BY 2.0

Tsjernobyl-kraftverket ble i 1986 rammet av tidenes verste atomkraftulykke. Det lekker fortsatt radioaktiv stråling fra verket, der det er lagret store mengder brukt atombrensel.

– Dypt bekymret

IAEA har ikke lenger kontakt med overvåkingsutstyr i anlegget. Slikt utstyr gjør det mulig for IAEA å vite at alt kjernefysisk materiale er på plass.

– Jeg er dypt bekymret for den vanskelige og stressende situasjonen som de ansatte står overfor, og den potensielle risikoen det utgjør for kjernefysisk sikkerhet, sier IAEAs generaldirektør Rafael Grossi.

FAKTA: Tsjernobyl-kraftverket

  • Tsjernobyl er et nedstengt kjernekraftverk i nærheten av byen Pripyat i Ukraina. Pripyat ligger ca. 18 km nordvest for byen Tsjernobyl, ca. 16 km fra grensen mellom Ukraina og Hviterussland, og ca. 110 km nord for Kyiv. 
  • Kraftverket er mest kjent for ulykken som skjedde 26. april 1986, da reaktor nr. 4 ble overopphetet, og det oppstod en eksplosjon, med etterfølgende branner, og store radioaktive utslipp.
  • På grunn av stort behov for elektrisk kraft var kraftverket i drift helt frem til desember 2000.
  • Selv om kraftverket i dag er nedstengt, er det fremdeles folk som jobber ved de resterende tre reaktorene. Disse inneholder radioaktivt brensel, og må overvåkes kontinuerlig.

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT