Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Rekordstore investeringer i fornybar energi

Investeringene i grønn teknologi vokser voldsomt, og det er spesielt elbilene som rykker frem.

(VBN) Verden over strømmer det nå penger til det grønne skiftet. I fjor ble det alene investert svimlende 755 milliarder dollar, noe som er 27 prosent mer enn året før. Hvis man sammenligner med 2004, er de årlige investeringene 20 ganger større.

Det kommer frem i en ny rapport, «Energy Transition Investment Report 2022,» utgitt av analysevirksomheten Bloomberg New Energy Finance. Rapporten er en årlig gjennomgang av hvor mye medvind det er til det grønne skiftet – både fra virksomheter, finansielle institusjoner, regjeringer og forbrukere.

– En stigning på 27 prosent er et oppmuntrende tegn på at investorer, regjeringer og virksomheter er mer innstilt på det grønne skiftet enn noensinne før, sier analysesjef Albert Cheung fra Bloomberg NEF i en pressemelding.

Atomkraft står i skyggen av sol og vind

Den største gruppen av investeringer var i fornybare energikilder som vind, vannkraft og solkraft. Til sammen sto det for halvparten av de grønne investeringene i 2021. I tillegg ble det investert mer i teknologi for å lagre energi fra fornybare kilder.

Den nest største gruppen av investeringer var innen elektrifisert transport, som spesielt betyr elbiler og ladestasjoner. Her vokste investeringene med hele 77 prosent på bare et enkelt år, i takt med at salget av elbiler i verden øker kraftig.

Det ble også investert litt mer i kjernekraft enn året før, men investeringene var ganske små sammenlignet med sol, vind og vann: I alt ble det investert under 50 milliarder dollar i kjernekraft, og over 350 milliarder dollar i fornybare energikilder.

En stor del av investeringene foregår for tiden i Asia, hvor Kina alene står for 266 milliarder dollar av den totale investeringen. Men også vestlige land gjorde det bra: USA var på andreplass med 114 milliarder, og landene i EU sto til sammen for over 154 milliarder.

Til tross for de enorme summene, advarer rapporten imidlertid også om at vi fortsatt er et stykke unna investeringene som skal til for å holde verdens temperaturstigninger i sjakk. For å oppnå det målet er det behov for en tredobling av kontantstrømmene for den grønne omstillingen innen 2025, og en ny dobling innen 2030.


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter. Teksten er oversatt fra dansk til norsk av Magnus Heier.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT