Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Tilfeller av røde hunder faller voldsomt verden over

Flere og flere mennesker blir vaksinert mot den rødflekkete fienden.

(VBN) Tilfeller av rubellavirus, bedre kjent som røde hunder, styrtdykker på verdensplan. Det viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon WHO. I 2012 var det 94.277 smittede i verden. I 2020 var det kun 10.194 tilfeller.

Selv om røde hunder er en barnesykdom, så er den faktisk mest alvorlig for gravide, fordi det er risiko for misdannelser hos fosteret. Risikoen er størst, hvis den gravide blir smittet tidlig i svangerskapet, hvor sykdommen kan medføre hørselstap, hjertefeil, grå stær og og psykisk utviklingshemmlese hos barnet. Utover det kan det føre til uønsket abort.

Fallet på nesten 90 prosent siden 2012 skyldes en stigning av vaksinerte. I 2012 hadde 132 land vaksinen mot røde hunder (RCV) i deres vaksinasjonsprogram. Det tallet steg til 173 i 2020, og det betød at hele 70 prosent av verdens spedbarn ble vaksinert mot røde hunder. 

Det er ingen behandling hvis man først er smittet, men RCV forhindrer at barn kan smitte gravide, og at jenter vokser opp uten immunitet og blir smittet senere i livet under et eventuelt svangersskap.

Et eksempel på hvor galt det kan gå, hvis viruset kommer ut av kontroll, er den største røde hunder-epidemien i USA, som fant sted i 1964 og 1965. Her ble 12,5 millioner amerikanere smittet, og det endte med at 11.000 gravide kvinner mistet deres barn. 

Viruset er eliminert i 93 av WHOs 194 medlemsland. Eliminert betyr at sykdommen er under kontroll, men ikke totalt utryddet. 


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter. Teksten er oversatt fra dansk til norsk av My-Anine Wilhelmsen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT