Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

FN: Over 100 millioner på flukt

- Humanitær hjelp er ingen løsning, sier Filippo Grandi. Russlands krig mot Ukraina har bidratt til å øke antallet mennesker som er drevet på flukt verden rundt, for første gang over 100 millioner, ifølge nye FN-tall.

– Antallet mennesker som er tvunget til å flykte fra konflikt, vold, brudd på menneskerettigheter og forfølgelse, har nå passert den svimlende milepælen på 100 millioner for første gang, drevet av krigen i Ukraina og andre dødelige konflikter, heter det i en uttalelse fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Antallet mennesker som er tvangsfordrevet, steg mot slutten av 2021 til 90 millioner, utløst av vold i Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan og Kongo.

Russlands invasjon i Ukraina 24. februar har sendt over 8 millioner mennesker på flukt internt i Ukraina, samt 6 millioner ukrainere på flukt til utlandet, ifølge FNs tall.

Underliggende årsaker

– Dette må fungere som en vekkerklokke for å løse og hindre ødeleggende konflikter, gjøre slutt på forfølgelse, og løse de underliggende årsakene som tvinger uskyldige mennesker til å flykte fra hjemmene sine, sier UNHCR-sjef Filippo Grandi.

De 100 millioner menneskene som FN oppgir, omfatter flyktninger, asylsøkere samt 50 millioner mennesker som er drevet på flukt innenfor landegrensene i sine egne land.

Jan Egeland: – Vi er vitne til kolossale menneskelige lidelser

– Det nye giganttallet på hundre millioner mennesker på flukt i verden i dag er et dystert bevis på at verdensledere svikter mennesker i nød på det aller groveste, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.

— Bak tallene er det familier uten tak over hodet, barn uten tilgang på skole og hele samfunn som står ovenfor hungersnød. Vi er vitne til kolossale menneskelige lidelser.

Jan Egeland. Foto: Flyktninghjelpen

Krigen i Ukraina har fordrevet 14 millioner mennesker fra sine hjem. Ukraina-krisen har også ført til en skarp økning i mat- og drivstoffpriser i mange av verdens kriseområder.

— Dette forverrer en allerede vanskelig situasjon for mennesker på flukt og vi ser konsekvensene i mange av de områdene hvor vi arbeider – fra Somalia til Jemen, sier Egeland.

— Samtidig er bistandssystemet overbelastet og underfinansiert. Vi kan ikke hjelpe hundre millioner mennesker i nød uten mer støtte. Det er dobbelt så mange mennesker med behov for hjelp i dag sammenlignet med et tiår siden. Vi trenger dobbelt så mye støtte for å kunne hjelpe dem til å overleve deres livs største kriser, sier Egeland.

FNs høykommissær påpeker at humanitær hjelp kun lindrer, ikke løser problemet:

Filippo Grandi: — Humanitær hjelp er ingen løsning

Grandi kaller verdenssamfunnets hjelp til folk som flykter fra Ukraina overveldende positiv, og sier at verden trenger en tilsvarende mobilisering som omfatter alle kriser i hele verden.

– Men til syvende og sist er humanitær hjelp bare en lindring, ikke noen løsning, sier Grandi.

– For å snu denne trenden, er fred og stabilitet det eneste svaret, slik at uskyldige folk ikke må velge mellom akutt fare hjemme eller en farefull flukt og et liv i eksil, sier han.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT