Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Historisk dom for drap på miljøaktivist. Norsk Folkehjelp krever at Norfund skjerper rutinene

Berta Cáceres (45) ble skutt og drept i eget hjem i 2016 for å ha kjempet mot utbyggingen av et stort vannkraftverk i Rio Blanco-området i Honduras. Nå er drapsmannen dømt til 22 år i fengsel.

Den honduranske forretningsmannen, og tidligere rådgiver for det norske statlige investeringsfondet Norfund, David Castillo, ble mandag 20. juni dømt til 22 år og 8 måneder i fengsel for å ha planlagt drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres. 

— Aldri før har honduranske myndigheter dømt bakmenn for drap på miljøaktivister. Dette er rett og slett historisk, sier Beate Thoresen, seksjonsleder i Norsk Folkehjelp.

Cáceres vant av Goldman-prisen for miljøvernere i 2015. Hun ble skutt og drept av leiemordere 2. mars 2016, to dager før sin 45-årsdag, etter årevis med trusler knyttet til hennes motstand mot Agua Zarca-demningen ved elven Gualcarque. Dommen falt ett år etter at skyldspørsmålet ble avgjort, i et land som har maksimal strafferamme på 25 år, skriver The Guardian etter dommen denne uka.

David Castillo ble kjent skyldig for mordet i 2021, men domsutmålingen ble først klar i går, etter å ha blitt utsatt flere ganger.

— Dette har vi kjempet for med våre partnere i Honduras i så mange år. Det er en seier at de som planla mordet blir ansvarliggjort. 

Det statlige investeringsfondet Norfund brukte David Castillo som rådgiver og samarbeidspartner for sine investeringer i Honduras inntil han ble arrestert. Norsk Folkehjelp og partnere i Honduras har ved flere anledninger advart Norfund mot de rådgivere og samarbeidspartnere fondet har i Honduras, og oppfordret Norfund om å gjøre grundige aktomhetsvurderinger av disse.

«Gårsdagens nyheter viser at det er et stort behov for å stille mer omfattende krav til et statlig investeringsfond. Norfunds investeringer må være ansvarlige og i tråd med grunnleggende menneskerettigheter og ivaretakelse av miljø. I land hvor risikoen er høy, må de være enda mer nøye og stille enda sterkere krav og sikre bred konsultasjon», skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding i dag, og videre at «Norsk Folkehjelp mener det er nødvendig med en revisjon av Norfunds mandat for å få til dette».

«Gjennom en årrekke har Norfund blitt kritisert av NGO-er for å støtte prosjekter som ikke ivaretar miljøhensyn og interessene til urfolk og andre befolkningsgrupper», skrev Benedicte Bull i Bistandsaktuelt i 2018.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT