Berta Cáceres. Hun ble skutt og drept av leiemordere i mars 2016, etter årevis med trusler knyttet til hennes motstand mot Agua Zarca-demningen ved elven Gualcarque. Foto: Wikimedia / UNEP / CC BY 3.0
- Annonse -

Den honduranske forretningsmannen, og tidligere rådgiver for det norske statlige investeringsfondet Norfund, David Castillo, ble mandag 20. juni dømt til 22 år og 8 måneder i fengsel for å ha planlagt drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres. 

— Aldri før har honduranske myndigheter dømt bakmenn for drap på miljøaktivister. Dette er rett og slett historisk, sier Beate Thoresen, seksjonsleder i Norsk Folkehjelp.

Cáceres vant av Goldman-prisen for miljøvernere i 2015. Hun ble skutt og drept av leiemordere 2. mars 2016, to dager før sin 45-årsdag, etter årevis med trusler knyttet til hennes motstand mot Agua Zarca-demningen ved elven Gualcarque. Dommen falt ett år etter at skyldspørsmålet ble avgjort, i et land som har maksimal strafferamme på 25 år, skriver The Guardian etter dommen denne uka.

David Castillo ble kjent skyldig for mordet i 2021, men domsutmålingen ble først klar i går, etter å ha blitt utsatt flere ganger.

— Dette har vi kjempet for med våre partnere i Honduras i så mange år. Det er en seier at de som planla mordet blir ansvarliggjort. 

Det statlige investeringsfondet Norfund brukte David Castillo som rådgiver og samarbeidspartner for sine investeringer i Honduras inntil han ble arrestert. Norsk Folkehjelp og partnere i Honduras har ved flere anledninger advart Norfund mot de rådgivere og samarbeidspartnere fondet har i Honduras, og oppfordret Norfund om å gjøre grundige aktomhetsvurderinger av disse.

- Annonse -

«Gårsdagens nyheter viser at det er et stort behov for å stille mer omfattende krav til et statlig investeringsfond. Norfunds investeringer må være ansvarlige og i tråd med grunnleggende menneskerettigheter og ivaretakelse av miljø. I land hvor risikoen er høy, må de være enda mer nøye og stille enda sterkere krav og sikre bred konsultasjon», skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding i dag, og videre at «Norsk Folkehjelp mener det er nødvendig med en revisjon av Norfunds mandat for å få til dette».

«Gjennom en årrekke har Norfund blitt kritisert av NGO-er for å støtte prosjekter som ikke ivaretar miljøhensyn og interessene til urfolk og andre befolkningsgrupper», skrev Benedicte Bull i Bistandsaktuelt i 2018.

- Annonse -