Norsk og Svensk PEN ber myndighetene klargjøre NATO-avtale

NATO-avtalen mellom Tyrkia, Sverige og Finland vekker bekymring for ytringsfrihetsorganisasjoner i Sverige og Norge.

I punkt 5 i avtalen forplikter Sverige og Finland seg til å bekjempe “desinformasjon”, og “hindre at landets lover blir misbrukt til å promotere terrororganisasjoner”:

«Turkiye, Finland and Sweden commit to fight disinformation, and prevent their domestic laws from being abused for the benefit or promotion of terrorist organisations, including through activities that incite violence against Turkiye.«

Norsk PEN har sendt ut en pressemelding, hvor de forteller at de er i løpende kontakt med sin svenske søsterorganisasjon, og vil formidle en felles uttalelse etter avtalen som ble presentert på NATO-toppmøtet i går:

Kjersti Løken Stavrum. Foto: Norsk presseforbund

– Svenska PEN ber sin egen regjering om å klargjøre hva de mener ligger i begrepet «desinformasjon». Vi imøteser Utenriksdepartementets definisjon av desinformasjon i denne sammenhengen, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.

— Vi er bekymret for at NATO-land nå har inngått en avtale som griper inn i sentrale ytringsfrihetsspørsmål, sier hun.

Norsk PEN har et tett samarbeid med tyrkisk sivilsamfunn. Organisasjonen har i over 30 år fulgt mer enn 400 rettssaker i landet. De siste årene har Norsk PEN gjort grundige undersøkelser av et titalls rettssaker mot journalister, forfattere, aktivister, akademikere og andre yrkesgrupper i Tyrkia.

— Vi har erfart at rettssikkerheten er fraværende, og at journalister og andre blir anklaget for å drive terrorvirksomhet uten bevis og juridisk holdbare begrunnelser. Det er i dette lyset vi leser avtalen med Tyrkia, sier Løken Stavrum.