Svensk Amnesty-stifter trekker seg i protest

Per Wästberg trekker seg fra Amnesty på grunn av rapporten om Ukrainas bruk av sivil infrastruktur i krigen. Han var med og stiftet Amnestys avdeling i Sverige i 1964.

Amnesty har fått sterk kritikk fra Ukraina og flere i Vesten etter rapporten som anklaget ukrainske styrker for å sette sivile liv i fare.

– Jeg har nå vært medlem i over 60 år. Det er med tungt hjerte jeg på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement, sier 88 år gamle Wästberg til Svenska Dagbladet, ifølge norske Dagbladet.

Førsteamanuensis og hovedlærer Tom Røseth på Forsvarets høgskole sier at det som står i rapporten er lite etterprøvbart. Han mener russerne vil bruke rapporten til å forsvare angrep på sivile.

– Det kan skape flere sivile døde, og gi Russland legitimitet til å fortsette sin krigføring ukritisk, sier Røseth til Dagbladet.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge forsvarte rapporten overfor NTB tirsdag og sa at de over tid har sett at ukrainske styrker bruker en krigsstrategi som setter sivile i fare.

FAKTA: Per Wästberg (født 1933) er en svensk forfatter, litteraturkritiker og journalist.  I 1964 var han medstifter av den svenske avdelingen av Amnesty International. I 1967 ble han leder for den svenske PEN-klubben. Senere var han også leder for International PEN fra 1979 til 1986. Siden 1997 har han hatt plass i Svenska Akademien

(©NTB)