Patagonia-sjefen gir bort selskapet – for å redde verden

Grunnleggeren av friluftstøymerket Patagonia har kunngjort at han skal gi bort hele selskapet til en stiftelse som skal opprettholde selskapets miljøverdier.

83 år gamle Yvon Chouinard er allerede kjent for sitt engasjement for miljøet. Selskapet han driver er verdt anslagsvis 3 milliarder dollar (30 milliarder kroner).

Istedenfor å selge selskapet gir Chouinard, kona og de to barna bort alle aksjer som gir stemmerett ved generalforsamling til en stiftelse, som skal opprettholde selskapets miljøverdier. Alle aksjer uten stemmerett gis bort til en organisasjon som kjemper mot klimaendringer og for miljøvern, og dit skal også framtidige overskudd doneres.

– Jorda er nå vår eneste aksjonær, skriver Chouinard på Patagonias nettside.

Han forblir i styret og vil også etter planen sitte i styret for stiftelsen.

Demonstrerte mot Black Friday

Yvon Chouinard er amerikansk og blant annet ellers kjent som fjellklatrer, surfer og fluefisker. Hans miljøengasjement har vært til stede i årtier, i følge nettstedet SurferToday. I 2002 stiftet han og Craig Mathews «1% For the Planet», et globalt initiativ for å motivere virksomheter til å donere en prosent av salgsinntektene til miljøorganisasjoner. Denne selvpåførte skatten, «Earth Tax», har Patagonia ilagt seg selv.

På Black Friday i 2011 kjøpte Patagonia en helside i New York Times, der de ba kundene om ikke å kjøpe selskapets produkter. I stedet var beskjeden til forbrukerne, «fiks eller bruk om igjen».

Karrieren til Chouinard er mangslungen. Før han grunnla Patagonia jobbet han som privatdetektiv i brorens etterforskningsbyrå.

(©NTB)