Ledige stillinger
Ledige stillinger

Ny plastkoalisjon lansert under FNs hovedforsamling

Over 80 selskaper og organisasjoner har dannet en ny plastkoalisjon som skal jobbe for å stanse plastforsøpling. Flere norske selskaper er med.

Koalisjonen ble lansert onsdag under FNs hovedforsamling i New York.

– Det er ikke hver dag vi opplever at noen av verdens største næringslivsaktører ber om strengere reguleringer, men det gjør vi i dag, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Tomra, Grieg, Pinovo, Salt Lofoten og DNB Asset Management er blant de norske selskapene i koalisjonen, opplyser organisasjonen.

En rekke store internasjonale selskaper er også med, deriblant Coca-Cola, Nestlé, Pepsi, Ikea og L’Oréal.

Flere tonn plast havner i havet hvert år

– Det store engasjementet fra næringslivet er helt avgjørende for å legge press på verdens ledere til å fremforhandle en ambisiøs plastavtale som får slutt på plastforsøplingen. Det er ekstra gledelig å se at flere norske næringslivsaktører er med i koalisjonen. Vi håper de kan inspirere andre til å bli med og kreve endring, sier Andaur.

WWF kaller plastforsøpling vår tids raskest voksende miljøproblem. Hvert år havner et sted mellom 9 og 14 millioner tonn plast i havet, ifølge organisasjonen.

Koalisjonen har navnet High Ambition Business Coalition on Plastics, og lanseringen av denne skjer etter at en internasjonal avtale om plastforurensing i mars ble vedtatt på FNs miljøforsamling i Nairobi i Kenya, på et møte ledet av klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

En internasjonal komité skal forhandle fram detaljene i avtalen. Målet er at den skal vedtas på FNs neste miljøforsamling i 2024.

Bruken av plast må endres radikalt

– Avtalen skal være juridisk bindende, og vi har fått på plass en høyambisjonskoallisjon med ambisiøse land som er i gang med å definere rammene for hvordan vi kan sikre en best mulig avtale i 2024, sier Eide.

Måten vi bruker plast på, må endres radikalt og bli bærekraftig, mener klima- og miljøministeren.

– Det betyr å bruke mindre, gjenbruke mer, og sørge for å ta ut miljøgifter fra plasten slik at den kan gjenvinnes uten at kjemikaliene er med, sier han.

28. november starter det første forhandlingsmøtet om den globale plastavtalen. Det finner sted i Uruguay.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT