Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Har fått 120.000 underskrifter mot Equinor og Rosebank-feltet

– Equinor er i ferd med å etablere seg som et av verdens verste oljeselskaper, med svært forurensende oljeprosjekter i alt fra Argentina til Canada og Arktis, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Rosebank er det største uåpnede feltet på britisk side i Nordsjøen. Equinor har søkt britiske myndigheter om å starte produksjon av feltet.

Målet med underskriftskampanjen er å få Equinor til å trekke planene om utbygging. En rekke organisasjoner står bak; norske, britiske og internasjonale. Blant de mest kjente er Uplift, Greenpeace, Friends of the Earth, 350, WWF Verdens naturfond, Greenpeace Norge og Naturnverforbundet.

Samtidig jobbes det opp mot britiske myndigheter som fortsatt ikke har godkjent utbyggingen, skriver initiativstakerne i en pressemelding.  

– 120 000 underskrifter er et klart signal til Equinor og det norske folk at Rosebank er uønsket. Britiske skattebetalere har blitt bedt om å finansiere Rosebank og underskriftskampanjen har gitt folk et sted å rette frustrasjonen, sier Tessa Khan, leder for Uplift. 

– Equinor søker om å åpne et stort oljefelt midt i en klimakrise. I Storbritannia er mange dypt bekymret for hvordan de skal komme seg gjennom vinteren grunnet økende energipriser. Britene ser at penger som burde gått til å varme opp hjemmene deres, heller går til Equinor. Dette oppleves som urettferdig.

LES OGSÅ: Norske og britiske klimaaktivister sammen mot Equinor-feltet Rosebank

Bestemmer seg i 2023

Ola Morten Aanestad, talsperson for Equinor i denne saken, har tidligere uttalt til Naturpress at Rosebank er et prosjekt som er designet for lavest mulig karbonavtrykk.

– Ambisjonen er å ta en investeringsbeslutning i 2023, sa Aanestad i sin kommentar i oktober.

Equinor vil være hovedoperatør på feltet som selskapet eier sammen med kanadiske Suncor og israelske Ithaca.

Den 25. oktober ble det arrangert Digital Aksjonsdag hvor organisasjoner og enkeltpersoner fra Storbritannia og Norge drev målrettet aktivisme mot Equinors Rosebank-planer. Equinor uttalte at de merket aksjonen.

Sterk kritikk fra norske miljøtopper

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, er ikke nådig mot det norske oljeselskapet i sin kommentar.

– Equinor er i ferd med å etablere seg som et av verdens verste oljeselskaper, med svært forurensende oljeprosjekter i alt fra Argentina til Canada og Arktis. I Norge vil de bygge ut verdens nordligste oljefelt, Wisting. Men akkurat som i Norge samler nå folk i Storbritannia seg mot Equinors klimaødeleggende planer. Sammen kan vi stoppe både Rosebank og Wisting, sier Pleym i pressemeldingen. 

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener Equinor har blitt en skam for nordmenn:

– Equinor reklamerer med fornybar energi og morgendagens helter, men selskapets oljeplaner vil skape morgendagens hetebølger. Klimakrisa herjet i Storbritannia i sommeren og er mest akutt i Arktis, men det er akkurat i UK og Barentshavet at Equinor vil ha nye felt. Equinor har blitt en skam for nordmenn, og når folk i UK, Norge og over hele verden sier fra, er politikere i Norge nødt til å ta ansvar og stoppe vårt statlig eide selskaps stadig mer radikale oljekjør, sier Gulowsen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT