Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Jordskjelvet i Indonesia: Mange barn blant de døde

Onsdag ble en 6-åring reddet, 40 timer etter jordskjelvet som rammet Indonesia mandag. Over 270 er bekreftet omkommet, svært mange av disse barn.

Av: Terje Karlsen / NTB-DPA

Wall Street Journal melder at antallet bekreftede døde nå har rundet 271, etter mandagens jordskjelv. Med styrke på 5,6 ble Cianjur-distriktet på Vest-Java rammet mandag morgen.

Det var ved 13-tiden lokal tid – 07-tiden i norsk tid – at jordskjelvet inntraff. Det hadde sitt episenter 100 kilometer sørøst for Jakarta, med en dybde på 10 kilometer.

Kart: Wikipedia

6-åring reddet

En seks år gammel gutt er hentet levende ut av ruinene nesten to døgn etter jordskjelvet som rammet Indonesia.

– Han pustet fortsatt. Takk Gud at han var trygg og fikk behandling umiddelbart, sier brannmannen Aman Riyanto, som var med på å redde seks år gamle Azka.

Gutten ble funnet under restene av et hus i landsbyen Nagrek i distriktet Cianjur, onsdag morgen. Da var det gått rundt 40 timer siden det kraftige jordskjelvet. Mange av de døde var barn som var i moskeen og fikk religionsopplæring etter skoletid.

Sårbare grupper

— Dette er et jordbruksområde, og mange av mennene var på arbeid ute på åkrene, rismarkene eller annet sted utendørs, sier Dini Widiastuti. — Derfor er barn, sammen med funksjonshemmede, eldre og kvinner, mer sårbare for denne type katastrofer, og ble hardt rammet i jordskjelvet, sier Widiastuti, som leder Plan International Indonesia.

Dini Widiastuti. Foto: Plan International

Organisasjonen responderte umiddelbart med nødhjelp og førstehjelp:

— Vi er først og fremst utrolig lei oss av å høre om denne triste nyheten. Vår dypeste medfølelse går til innbyggerne som ble berørt, og spesielt barnefamilier i Cianjur, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær for Plan International Norge.

Rundt 150 personer er fortsatt savnet i Cianjur. Offisielle tall sier at 56.000 hjem er ødelagt, og nær 62.000 mennesker er fordrevet.

Faksimilie: Jordskjelvet har utløst massive jordskred.

Organisasjoner i første linje

Plans nødhjelpsteam jobber nå med å identifisere videre behov for de som er rammet, med fokus på barna og deres familier. Nødhjelpen som Plan deler ut nå i første omgang er menstruasjonshygiene og helsepakker for jenter,  hygienesettpakker for gutter, samt mat og mineralvann til berørte barn og familier.

— Vi gjennomfører nå en kartlegging for å få bedre oversikt over hva som er ytterligere behov til barna i den kommende fasen, både jenter og gutter, sier Widiastuti.

Det er dessuten store skader på infrastrukturen, noe som gjør redningsarbeidet krevende. Indonesiske Røde Kors har mobilisert for å hjelpe til med både søk, redning og førstehjelpsinnsats:

– Umiddelbart etter jordskjelvet er det viktig å komme raskt til der folk er skadd og sørge for at folk kommer seg ut av umiddelbar fare. Men veldig raskt blir det viktig å dele ut vann, mat og forsyninger til folk som har blitt evakuert, eller som har fått sine hjem ødelagt, sa Torben Bjørke-Henriksen, seniorrådgiver for Asia i Røde Kors i Norge, til NTB mandag kveld.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT