Av: Terje Karlsen / NTB-AP-DPA
På konferansen skal verdens land forsøke å bli enige om nye målsettinger som kan bidra til vern av naturområder og dyre- og plantearter.
– Når det gjelder biologisk mangfold, så er vi i krig med naturen. Vi må slutte fred med naturen, oppfordrer Unep-sjef Inger Andersen i forkant av åpningen av møtet, ifølge The Guardian.
Både naturområder og dyrebestander har krympet raskt de siste tiårene, blant annet som følge av utvidelse av jordbruksområder, avskoging og endringene i klimaet.
Under pressekonferansen som ble avholdt i dag ifm. åpningen av COP15 kom UNEP-sjef Inger Andersen med sterke ord:
– Om livets vev faller, vil vi falle med det. Men hvis vi støtter det opp og gjør det sterkere, vil naturen bære hele menneskehetens vekt i århundrer fremover, sa Andersen under en pressekonferanse som ble holdt i forbindelse med åpningen av FNs naturkonferanse (COP15) i Montreal i Canada.
På klimatoppmøtet i Egypt i forrige måned advarte FNs generalsekretær António Guterres om at menneskeheten er på vei «i full fart mot klimahelvete».
SE HELE TALEN: Guterres: – Vi er på full fart mot klimahelvete
Også Andersen bruker bibelsk språk for å beskrive situasjonen. Hun mener avtalen som skal inngås i Montreal, må håndtere «biodiversitet-apokalypsens fem ryttere»: arealbruksendringer, overutnyttelse, forurensning, klimakrisen og spredning av fremmede arter.
Både Guterres og Canadas statsminister Justin Trudeau skal delta på en åpningsseremoni i Montreal tirsdag, før konferansen for alvor begynner dagen etter.
Fakta om FNs naturkonferanse i Canada
- Forhandlingsmøte som holdes i Montreal fra 7. til 19. desember. Nesten alle verdens land deltar.
- Konferansen skulle egentlig vært holdt i Kina i 2020, men den er blitt utsatt flere ganger på grunn av pandemien.
- Selv om møtet nå holdes i Canada, er det Kina som offisielt leder det.
- Hovedmålet er å enes om et såkalt rammeverk for biologisk mangfold for årene etter 2020.
- Her skal det inngå en rekke mål for vern av natur som skal nås innen 2030.
- Møtet omtales som COP15 og er formelt sett andre del av det 15. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs konvensjon om biologisk mangfold.
(Kilder: NTB, CBD , AFP)
(©NTB)
NTB er et uavhengig, norsk nyhetsbyrå.