Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

FN-topp før miljømøte: – Vi er i krig med naturen

– Dersom livets vev faller, vil vi falle med det. Men hvis vi støtter det opp og gjør det sterkere, vil naturen bære hele menneskehetens vekt i århundrer fremover, sa sjefen for FNs miljøprogram (Unep) i forbindelse med åpningen av FNs store naturkonferanse i Montreal i Canada.

Av: Terje Karlsen / NTB-AP-DPA

På konferansen skal verdens land forsøke å bli enige om nye målsettinger som kan bidra til vern av naturområder og dyre- og plantearter.

– Når det gjelder biologisk mangfold, så er vi i krig med naturen. Vi må slutte fred med naturen, oppfordrer Unep-sjef Inger Andersen i forkant av åpningen av møtet, ifølge The Guardian.

Både naturområder og dyrebestander har krympet raskt de siste tiårene, blant annet som følge av utvidelse av jordbruksområder, avskoging og endringene i klimaet.

Under pressekonferansen som ble avholdt i dag ifm. åpningen av COP15 kom UNEP-sjef Inger Andersen med sterke ord:

– Om livets vev faller, vil vi falle med det. Men hvis vi støtter det opp og gjør det sterkere, vil naturen bære hele menneskehetens vekt i århundrer fremover, sa Andersen under en pressekonferanse som ble holdt i forbindelse med åpningen av FNs naturkonferanse (COP15) i Montreal i Canada.

På klimatoppmøtet i Egypt i forrige måned advarte FNs generalsekretær António Guterres om at menneskeheten er på vei «i full fart mot klimahelvete».

SE HELE TALEN: Guterres: – Vi er på full fart mot klimahelvete

Også Andersen bruker bibelsk språk for å beskrive situasjonen. Hun mener avtalen som skal inngås i Montreal, må håndtere «biodiversitet-apokalypsens fem ryttere»: arealbruksendringer, overutnyttelse, forurensning, klimakrisen og spredning av fremmede arter.

Både Guterres og Canadas statsminister Justin Trudeau skal delta på en åpningsseremoni i Montreal tirsdag, før konferansen for alvor begynner dagen etter.

Fakta om FNs naturkonferanse i Canada

  • Forhandlingsmøte som holdes i Montreal fra 7. til 19. desember. Nesten alle verdens land deltar.
  • Konferansen skulle egentlig vært holdt i Kina i 2020, men den er blitt utsatt flere ganger på grunn av pandemien.
  • Selv om møtet nå holdes i Canada, er det Kina som offisielt leder det.
  • Hovedmålet er å enes om et såkalt rammeverk for biologisk mangfold for årene etter 2020.
  • Her skal det inngå en rekke mål for vern av natur som skal nås innen 2030.
  • Møtet omtales som COP15 og er formelt sett andre del av det 15. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs konvensjon om biologisk mangfold.

(Kilder: NTB, CBD , AFP)

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT