Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Kristina Quintano mottar Annette Thommessens hederspris

Kristina Quintano tildeles Annette Thommessens hederspris 2022 for hennes engasjement og innsats for mennesker på flukt.

— Vi som jobber med mennesker på flukt blir ofte omtalt som de stemmeløses stemme, men mennesker på flukt er ikke stemmeløse, derimot er de ofte stemmefrarøvet. Systematisk og myndighetsgodkjent fratar vi i Europa mennesker på flukt muligheten til å bruke sin stemme, sier Kristina Quintano til Transit Magasin.

For mange er Quintano kjent som Budbringeren fra Helvete, etter Facebook-bloggen med samme navn. Hun har i 20 år dokumentert historiene til barn og voksne på flukt. De senere årene har hun også virket som Middehavskorrespondent for Transit Magasin.

Nå mottar Quintano Annette Thommessens Hederspris for 2022:

– Det er enormt stort for meg å motta denne prisen. Jeg håper det kan bidra til mer fokus på ulovlige pushbacks og det at vi systematisk fratar mennesker retten og muligheten til å søke asyl, sier prisvinner Kristina Quintano.

Med denne prisen ønsker minnefondet å hedre Quintanos ekstraordinære engasjement og innsats, og samtidig påpeke Norges og andre lands ansvar for å sikre rettighetene til flyktninger som søker beskyttelse hos oss i Europa, heter det i en uttalelse på NOAS’ nettsider.

– Quintano er en kritisk røst som avslører handlingslammede myndigheter. Med hennes vitneutsagn tvinges vi til å se det vi helst vil fortrenge, sier styreleder i Annette Thommessens minnefond, Brynjulf Risnes.

I 2021 gikk hedersprisen Trude Jacobsen og Dråpen i Havet for deres engasjement for å hjelpe og beskytte flyktninger på de greske øyene. «En ting er å ønske det, en annen ting er å faktisk gjøre det. Dette er en kvinne som skaper begeistring med stor kapasitet og gjennomføringsevne», sa Nora Thommessen under prisutdelingen i fjor.

Les også: Hederspris til Anders Sømme Hammer, Maren Sæbø og Nilas Johnsen – for journalistikk om mennesker på flukt

Annette A. Thommessen etablerte NOAS i 1984. Foto: NOAS

Fakta: Annette Thommessens hederspris

Annette Thommessens minnepris skal hedre hennes minne og bidra til at hennes engasjement og arbeid for asylsøkere i Norge blir ført videre. Thommessen grunnla og ledet NOAS – Norsk Organisasjon for Asylsøkere – fra 1984 til sin død i 1994.

Minneprisen ble delt ut første gang i 1996, og gis hvert år til personer, grupper av personer eller organisasjoner som har bidratt til å skape forståelse for asylsøkeres og flyktningers situasjon.

Formålet til Annette Thommesens minnefond er å stimulere til økt rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger og forståelse for deres situasjon i Norge. Blant tidligere prisvinner finner vi:

2021: Trude Jacobsen og Dråpen i Havet

2019: Journalistene Anders Sømme Hammer, Maren Sæbø og Nilas Johnsen

2018: Ståle Solbakken, fotballtrener

2017: Vergeforeningen Følgesvennen

2016: Refugees Welcome Norway

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT