Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Espen Barth Eide oppfordrer til samarbeid på COP15

Internasjonalt samarbeid og tiltak i hvert enkelt land er avgjørende om vi skal løse naturkrisen i verden, sa Espen Barth Eide (Ap) i sin tale på FNs naturkonferanse.

– Vi er naturen. Vi er avhengig av naturen. Og naturen setter yttergrensene for vår eksistens, sa klima- og miljøministeren i sitt hovedinnlegg på møtet i Montreal i Canada torsdag.

– Vi lever ikke i fred med naturen nå, og det må vi endre på. Vi har en historisk mulighet til å gjøre noe med det nå. Og vi har kunnskapen til å klare det, sa han videre.

Eide talte etter at miljøministre fra hele verden hadde ankommet møtet for å lede sine delegasjoner i innspurten av forhandlingene.

– Alle har ansvar

Espen Barth Eide understreker at det er mulig å leve på en måte som gjør at det tas hensyn til hav og land på en langt bedre måte enn det er gjort hittil.

LES OGSÅ: – Det går for sakte i Montreal

– Det er et felles ansvar alle i dette rommet deler. Fra nord til sør, øst til vest, fattig til rik. Alle er nødt til å ta ansvar, sa han i talen på konferansen, som kalles COP15.

Samarbeid er viktig, understreket Eide, som tror den eneste måten å lykkes på er å sammen bli enige om ambisjoner og mål og hvordan oppnå dem.

– Vi kan ikke kun ha én av de to, vi kan kun ha begge deler samtidig. Norge skal definitivt gjør sin del i arbeidet med dette, sa han.

Ledet forhandlinger med Sør-Afrika

Eide er spesielt opptatt av at møtet i Montreal skal komme fram til en rettferdig og bærekraftig løsning på spørsmålet om digital gensekvensinformasjon (DSI).

Norge har sammen med Sør-Afrika ledet forhandlingene om DSI siden 2019 og har arrangert flere møter underveis for å drive prosessen framover.

Digital gensekvensinformasjon er tilgangen på informasjon om genene i naturen – dyr, planter og mikroorganismer, som er avgjørende for forskning både på vaksiner og medisiner og utvikling av landbruk.

Global ungdom samles til daglig strategimøte i Montreal. Foto: Jonas Kittelsen

Eide leder sluttforhandlinger

Demonstranter i Montreal, der forhandlingene om en ny naturavtale er på vei inn i den avgjørende fasen. Foto: Liam Maloney / Norden.org

Slik informasjon kan brukes for eksempel til å lage covid-vaksiner og forbedrede matsorter. Det er viktig at det er fri utveksling av slik informasjon, og ikke minst at utviklingslandene også får tilgang og kan nyttiggjøre seg den, mener klimaministeren.

Eide skal lede sluttforhandlingene om DSI, og selv om det fortsatt er store motsetninger, håper han på en løsning mot slutten av møtet i Montreal.

Forhandlingene i den canadiske byen begynte 7. desember, og den såkalte høynivådelen ble innledet torsdag. Målet med forhandlingene er å vedta konkrete målsettinger og ambisjoner for vern av natur for årene fram mot 2030.

(©NTB)

Fakta om FNs naturkonferanse i Canada

  • Forhandlingsmøte som holdes i Montreal fra 7. til 19. desember. Nesten alle verdens land deltar.
  • Konferansen skulle egentlig vært holdt i Kina i 2020, men den er blitt utsatt flere ganger på grunn av pandemien.
  • Selv om møtet nå holdes i Canada, er det Kina som offisielt leder det.
  • Hovedmålet er å enes om et såkalt rammeverk for biologisk mangfold for årene etter 2020.
  • Her skal det inngå en rekke mål for vern av natur som skal nås innen 2030.
  • Møtet omtales som COP15 og er formelt sett andre del av det 15. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs konvensjon om biologisk mangfold.

(Kilder: NTB, CBD , AFP)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT