UNRWA-leder Lazzarini besøkte Oslo og møtte utenriksminister Huitfeldt

26.-27. januar fikk Oslo besøk av generalkommissæren for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Philippe Lazzarini.

UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini møter Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo. Foto: 2023 UNRWA Photo

Generalkommissær Philippe Lazzarini hadde gjennom de to dagene møter med sentrale norske samarbeidspartnere. Hensikten med besøket var diskuterte hjelpeorganisasjonens strategiske partnerskap med Norge ytterligere, samt å uttrykke sin takknemlighet for Norges eksepsjonelle økonomiske og politiske støtte til palestinske flyktninger.

Lazzarini takket Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, for å være et utmerket eksempel på godt giverskap:

— Norge bør være en inspirasjon for andre givere. Den flerårige avtalen som ble signert i 2022 gir økt, forutsigbar og fleksibel finansiering som lar byrået fortsette å levere grunnleggende tjenester. Jeg ser frem til å styrke vårt allerede sterke partnerskap, sa Lazzarini.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt lover fortsatt støtte til hjelpeorganisasjonen:

— Organisasjonens evne til å yte tjenester er avgjørende for stabilitet i Midtøsten, og den spiller en nøkkelrolle for å sikre at rettighetene og de grunnleggende behovene til de palestinske flyktningene blir dekket, sa Anniken Huitfeldt ifm møtet.

— Vi vil fortsette å støtte UNRWA i en vanskelig periode, og vil derfor snart overføre årets bidrag til UNRWA. Dette vil sikre humanitær hjelp, skoler og helsetjenester for palestinske flyktninger på Vestbredden, Gaza, Libanon, Syria og Jordan, sa Huitfeldt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini. Foto: Guri Solberg, MFA

Under besøket i Oslo møtte generalkommissæren representanter fra Utenriksdepartementet og medlemmer av Stortingets faste forsvars- og utenrikskomité. Gjennom diskusjonene han hadde understreket Lazzarini de økende humanitære behovene til palestinske flyktninger og utfordringene UNRWA står overfor, samt konsekvensene av krigen i Ukraina og av COVID-19-pandemien.

Besøket til Oslo fulgte UNRWAs presentasjon av sin årlige appell for finansiering for 2023 i Genève 24. januar. UNRWA appellerte om 1,6 milliarder dollar for sine programmer og operasjoner over hele regionen for 2023.

UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini på pressekonferansen i FN i Genève 24. januar 2023. Foto: 2023 UNRWA-foto

Norge er en aktiv partner for UNRWA. I 2022 signerte UNRWA en flerårig avtale med det norske utenriksdepartementet om et samlet bidrag på NOK 1,1 milliarder over en periode på fire år for å støtte byråets kjerne- og humanitære tjenester. Norge ga også en årsbevilgning på NOK 22 millioner, noe som gjorde Norges bidrag i 2022 til det største noensinne.

Denne artikkelen er produsert av UNRIC, FNs regionale informasjonskontor for Vest-Europa, og ble først publisert på UNRICs nettsider.