Alle arter er ikke like viktige for økosystemene

Spørsmålet om beskyttelse av trueder arter fører ofte til en diskusjon om hvilke som må beskyttes først. Men noen arter er faktisk viktigere enn andre.

Bortsett fra eksistensen i seg selv er ikke alle arter like viktige. Noen er såkalte nøkkelarter som holder økosystemene sammen – og forsvinner de, vil mange andre arter forsvinne. Vanligvis er det snakk om ulike kategorier av nøkkelarter. Vi har de såkalte systemingeniørene, artene som modifiserer miljøet og næringsgrunnlaget for andre arter. Elefantene er ingeniører, det samme er beverne. En annen kategori er byttedyr som kan forekomme i store antall, for eksempel krillen i Antarktis. De små krepsdyrene forekommer i svært store mengder og fungerer som basisføde for hval, sel og pingviner. Hvis krillen forsvant, ville hele systemet kollapse.

For å lese denne må du ha abonnement

Allerede abonnent? Logg inn på Min side

PÅSKETILBUD: BOK og HALVT ÅRS GRATIS ABONNEMENT

Velg mellom

Årsabonnenter får alltid rabatt på kurs og arrangementer i Transit-regi. Bedrifter med 5+ årsabonnenter får alltid rabatt på annonser og stillingsutlysninger.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
858FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT