NRK gir lønn og plass til latterligheter

NRK gir lønn og plass til latterlige influensere, mener Erling Borgen. - Jeg vet heldigvis at det finnes unge mennesker som har andre verdier – og som slåss for viktige samfunnsspørsmål. Jeg har sett dette og dem på nært hold, skriver Borgen i dette innlegget.

Illustrasjonsfoto: Fra en sommerleir i Changemaker. Foto: Flickr / Changemaker / CC BY-ND 2.0

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

I disse tider får såkalte influensere briske seg helt gratis i media-Norge. Mange av disse menneskene står for lite annet enn selvskryt og latterlige reklamekampanjer. Noen av dem tjener millioner for ingenting – og får gratisreklame i aviser og ukeblader og til og med egne programmer på tv-kanaler. Det er faktisk ikke til å fatte.

Jeg vet heldigvis at det finnes unge mennesker som har andre verdier – og som slåss for viktige samfunnsspørsmål. Jeg har sett dette og dem på nært hold.

Erling Borgen. Foto: Privat
Erling Borgen. Foto: Privat

I over 20 år har jeg deltatt på sommerleirene til Changemaker, ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp. «Klart vi kan forandre verden», mener bevegelsens 1.200 medlemmer. «Vi har kanskje ikke masse penger, men vi har sjukt masse bra folk», heter det på hjemmesidene til Changemaker. (Noen av dem ser du på bildet over her.)

Changemaker tar opp viktige samfunnsspørsmål som sult, norsk våpensalg til autoritære regimer – og ubehagelige fakta som at det norske «oljefondet vårt er investert i selskaper som hogger regnskog, forgifter grunnvann og nekter fattige mennesker tilgang til medisiner».

Helt siden 2008 har jeg som professor på Høgskolen Innlandet undervist for mange hundre ungdommer i faget «Samfunnskritisk dokumentarisme». Jeg har ikke observert at en eneste av disse studentene drømmer om, i full offentlighet, å kle seg halvnakne, mens de vifter med sminkebokser og plastikkposer.

I organisasjonen «Nei til atomvåpen», slåss unge mennesker for en atomfri verden.

I Amnesty International slåss unge og eldre mot grove menneskerettighetsbrudd over hele verden.

I organisasjonen Natur og Ungdom planlegges og gjennomføres aksjoner for å stoppe ødeleggelse av naturen.

Norsk Pen gir beskyttelse til forfulgte forfattere fra mange land. De kalles for fribyforfattere. De er forfattere, journalister eller kunstnere som har måttet flykte fra sitt hjemland på grunn av trusler for sine ytringer. Det finnes mer enn 70 fribyer internasjonalt, og 24 av dem er i Norge.

Jeg skal stoppe her, selv om det finnes mange andre organisasjoner der idealistiske unge mennesker slåss for menneskeverd, ytringsfrihet og anstendighet.

Noe å tenke på for oss alle. Men ikke minst for NRK, som gir lønn og plass til latterlige influensere.