Sametingspresidenten besøker aksjonistene i Olje- og energidepartementet

Sametingspresident Silje Karine Muotka skal søndag kveld besøke aksjonistene som har slått seg ned i Olje- og energidepartementet.

Mens 13 aksjonister har slått leir inne på OED, så pågår en markering døgnet rundt også utenfor bygget. Hovedinngangen til departementet er blokkert. Foto: Natur og Ungdom / Rasmus Berg

Siden torsdag morgen har unge samiske aktivister okkupert lobbyen til Olje- og energidepartmentet (OED) for å demonstrere mot det pågående menneskerettighetsbruddet på Fosen. Søndag kveld reiser sametingspresidenten til Oslo for å besøke og støtte aktivistene.

— Jeg gleder meg stort til å komme til Oslo og hilse på aksjonistene, sier sametingspresident Silje Karine Muotka

— Jeg skal gjennomføre et møte med olje- og energiminister Aasland på torsdag og jeg forventer at departementet tar kravet om at menneskerettighetsbruddet skal opphøre på alvor og at de forbereder seg grundig til dette møtet, sier Muotka.

SE BILDER: Fire døgn med samisk aksjon i Olje- og energidepartementet

Søndag formiddag var flere hundre mennesker samlet til støttedemonstrasjon utenfor departementet, og på kvelden fylles plassen for filmvisning på departementsveggen av den aktuelle filmen «Ellos Eatnu – La elva leve».

Portrettfoto, Silje Karine Muotka
Silje Karine Muotka Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi

Ella Marie Hætta Isaksen er hovedrolleinnehaver i filmen, og har selv vært med å okkupere lobbyen siden torsdag morgen, 23. februar.

— Det at vår egen president viser støtte på denne måten er akkurat det vi trenger dagen storaksjonen der vi stenger av hele departementet. Nå er det ingen tvil om at vi har bred støtte i hele Sápmi. Å ha alle dem i ryggen gjør det lettere å holde ut og stå på krava – vi flytter oss ikke før turbinene blir revet og landet tilbakeført, sier Hætta Isaksen

Aksjonen har pågått siden torsdag. Det er den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og Ungdom (NU) som står bak.

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her