Fransk domstol avviste søksmål mot TotalEnergies

En fransk domstol har avvist et søksmål fra seks organisasjoner mot TotalEnergies i forbindelse med et rørledningsprosjekt i Uganda og Tanzania.

Av: NTB-AFP

Ifølge saksøkerne, to franske og fire ugandiske organisasjoner, er den 1.443 kilometer lange EACOP-rørledningen en miljø- og klimabombe som også innebærer at over 100.000 mennesker blir fratatt jord uten tilstrekkelig kompensasjon.

TotalEnergies anklages også for uansvarlig virksomhet ved boring av oljebrønner i en nasjonalpark ved bredden av Albertsjøen.

LES OGSÅ: Total vil bygge oljerørledning i Uganda. Miljøaktivister kjemper knallhardt for å stanse dem

En fransk domstol avviste tirsdag søksmålet med henvisning til at det ikke var i tråd med korrekt rettsprosedyre. Dette fordi saksøkerne i desember ga domstolen dokumentasjon som var annerledes enn den TotalEnergies fikk da søksmålet formelt ble fremmet i 2019.

EACOP-rørledningen er et samarbeid mellom franske TotalEnergies, det kinesiske oljeselskapet CNOOC og det statlige oljeselskapet i Uganda, UNOC. Prosjektet har en prislapp på over 100 milliarder kroner.

Rørledningen skal etter planen frakte olje fra et felt som ligger under Albertsjøen på grensa mellom Uganda og Kongo, til en terminal på kysten av Tanzania.

Oljefeltet har en anslått reserve på 6,5 milliarder fat, og 1,4 milliarder av dette blir i dag ansett for å være mulig å utvinne.

(©NTB)