Ukraina-krigen fører til svekket miljø– og klimaforskning i Arktis

Sanksjonene mot Russland hindrer forskningsarbeid i Arktis. Manglende samarbeid med russerne fører til at mye informasjon går tapt, sier Norsk Polarinstitutt.

Fra Antarktis. Ill.foto: Pixabay

– På grunn av sanksjonene mot Russland, får vi i dag lite kunnskap om utviklingen på russisk side, det er alvorlig, sier Ole Arve Misund, direktør Norsk Polarinstitutt.

Han understreker at Polarinstituttet støtter sanksjonslinjen som følge av Russlands aggressive krigføring mot Ukraina, men at man er klar over at det går ut over forskningen. Han håper at samarbeidet på et tidspunkt kan komme opp igjen.

– Det er jo slik at Russland dekker rundt 45 prosent av Arktis. På grunn av krigen er alt bilateralt samarbeid, alt institusjonelt samarbeid lagt på is. Det eksisterer noe forsker til forsker-kontakt, men det er svært lite, sier Misund.

Han understreker at situasjonen er uheldig gitt at Norge har hatt et svært omfattende samarbeid med russerne, som har store ressurser, forskningsstasjoner og isbrytere.

For å lese denne må du ha abonnement

Allerede abonnent? Logg inn på Min side

PÅSKETILBUD: BOK og HALVT ÅRS GRATIS ABONNEMENT

Velg mellom

Årsabonnenter får alltid rabatt på kurs og arrangementer i Transit-regi. Bedrifter med 5+ årsabonnenter får alltid rabatt på annonser og stillingsutlysninger.