– Afghanske kvinner behøver vår støtte

I dag marsjerer kvinner i Oslo i solidaritet med sine søstre verden over. I år skal vi gå i tog for alle de kvinnene og jentene som ikke kan ta til gatene og stå opp for sine egne rettigheter. Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen!

Youssof Ghafoorzai, Afghanistans ambassadør til Norge og Kjersti Fløgstad, direktør, Nobels Fredssenter. Foto: Nobels Fredssenter

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Av: Kjersti Fløgstad, direktør, Nobels Fredssenter og Youssof Ghafoorzai, Afghanistans ambassadør til Norge

Denne uken markeres kvinnedagen over hele verden. I Oslo vil tusenvis av kvinner og menn marsjere i gatene under paroler som uttrykker internasjonal solidaritet. I år skal vi gå i tog for alle de kvinnene og jentene som ikke kan ta til gatene og stå opp rettighetene sine. I år, når verden står overfor krig og kriser, ønsker vi å minne om at kvinnene i Afghanistan fortsatt trenger vår støtte. Derfor arrangerer Nobels Fredssenter, Helsingforskomiteen og Afghanistans ambassade et arrangement om solidaritet for kvinner og jenter i Afghanistan, kvelden før kvinnedagen. 

Alle afghanere er påvirket av krisen som oppsto etter at Taliban tok over i august i fjor, men kvinner og jenter er aller mest utsatt. Det blir nektet helt grunnleggende, universelle og religiøse rettigheter. De får ikke ta utdannelse, arbeide eller utrykke hva de mener. På mange måter er utfordringene de står overfor i dag enda mer komplisert enn de var på 1990-tallet – en periode ingen trodde kunne vende tilbake.

Det var noen som trodde på dem og ville investere i dem. De betydde noe! De hadde en fremtid! 

LES OGSÅ: – Afghanske kvinner er de mest undertrykte i verden

Kvinnenes rolle i Afghanistans historie

Gjennom hele Afghanistans historie har respekt for kvinnenes rolle i samfunnets og demokratiets utvikling stått sterkt. Afghanske kvinner fikk stemmerett allerede i 1919 og har gjennom mange tiår bidratt til politiske, økonomiske og demokratiske framskritt. 

For tjue år siden, like etter at Taliban hadde falt, strømmet millioner av afghanske jenter og gutter til landets skoler. 70 000 nye lærere sto klare til å ta dem imot i provisoriske klasserom landet rundt. Tusenvis av nye elever begynte på skolen hver dag og for jentene var dette spesielt stort. Det var noen som trodde på dem og ville investere i dem. De betydde noe! De hadde en fremtid! 

Alle afghanere er påvirket av krisen, men kvinner og jenter er aller mest utsatt.

LES OGSÅ: Guterres: – Det vil ta 300 år før verden oppnår likestilling

Kjemper for alles rettigheter

I dag er disse jentene voksne, utdannede kvinner som skulle tatt del i å forme Afghanistans fremtid. Tenk hvilken skuffelse og smerte de må føle nå! 

Blant talerne på arrangementet vårt 7. mars var Fawzia Koofi, tidligere visepresident i Afghanistans parlament, Fatima Gailani, tidligere president for Røde Kors og tidligere parlamentsmedlem Shan Gul Rezaie. Disse kvinnene, og alle Afghanistans sterke kvinner, burde hatt en viktig rolle å spille i å forme Afghanistans fremtid. 

Til tross for den vanskelige situasjonen de er i, har ikke disse kvinnene latt seg kneble. Både i Afghanistan og fra opphold i land utenfor, blir deres stemmer hørt. Og når de forsvarer sine rettigheter forsvarer de samtidig rettighetene til alle afghanere. De jobber også for å finne løsninger som kan føre til en permanent fred for Afghanistan. Til dette trenger de vår støtte – nå mer enn noen gang. Så la oss støtte og huske på dem i dag – og hver dag. 

God kvinnedag!